1 av 2
Igelkottar riskerar att gå upp i rök i majbrasorna. Foto: AP
2 av 2
Kerstin Johansson vill att man ristar om i majbålen för att rädda eventuella djur som bor där. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
VALBORG

Majbrasorna är en dödsfälla för igelkottarna

3:25 min

I kväll tänds majbrasor runt om i Blekinge, men det är i vissa fall inte bara riset som tänds på. Små djur som igelkottar kan under vintern ha skapat sig ett bo i riset och riskerar därför att brinna inne.

Kerstin Johansson är kontaktperson för Djurens rätt i Ronneby/Karlshamn. Hon var bara tio år när hon för första gången såg en igelkott som höll på att råka illa ut i majbålet.

– Den klarade sig, men vi vet ju inte om hon hade ungar där inne, säger Kerstin Johansson.

Går att undvika
Den största risken handlar om rishögar som man börjar anlägga redan på hösten. Då har djuren hela vintern på sig att bosätta sig i riset och känner sig trygga. Det kan handla om igelkottar och kaniner, men även katter kan gömma sig i riset.

Men det finns ett lätt sätt att till 100 procent undvika att djur finns i majbålet.

– Om man bär dit riset på våren, gärna samma dag som när man ska elda, då kommer de inte hinna krypa in. När man lägger riset på hösten så hinner djuren krypa in och göra sig hemmastadda, säger Kerstin Johansson.

Kan springa tillbaka in i elden
Man kan lätt tro att djuren ska springa ut när det börjar brinna. Men det stämmer inte. I värsta fall kan tryggheten som djuren känna för sina bon göra att de springer tillbaka in i elden.

– De springer inte ut, de är trygga där och så brinner de inne. 100 procent gör det, säger Kerstin Johansson.

Hur gör du för att undvika att djuren i majbålet råkar illa ut? Kommentera här!

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista