Utbyggnaden av E22:an lär dröja, trots kommunala miljonlån

Chansen är liten att E22:an blir utbyggd tidigare än planerat, den bedömningen gör nu Vägverket.

Över 40 vägbyggen runt om i landet köar redan för att, enligt samma modell som den Region Blekinge jobbar för, bli utförda före regeringens planering.

Många slåss om vägpengarna
Lena Erixon som är ekonomichef på vägverket tror att E22:ans chanser är små.

Kommunerna och landstinget i Blekinge tänker låna ut 25 miljoner kronor till Vägverket för att få alla papper och tillstånd klara för i första hand sträckan Sölve-Stensnäs, så att man är redo för att bygga ut om regeringen plötsligt bestämmer sig för att satsa extra pengar på vägar och väljer att prioritera just E22:an. Men hittills har regeringen tvärtom dragit tillbaka utlovade pengar.

Hoppas på att andra projekt senareläggs
En annan öppning som Region Blekinge hoppas på är att något annat planerat vägbygge i landet av någon anledning skjuts på framtiden och att Blekinge då ska få företräde. Men på många andra håll i landet tänker man likadant. Över 40 byggen vägbyggen står på Vägverkets lista och väntar på att få bli utbyggda tidigare än planerat.

Det innebär att även om man står klar att sätta spaden i marken på sträckan Sölve-Stensnäs, så finns det många andra vägprojekt där läget är likadant.

Något som också talar emot att E22:an kan byggas ut tidigare än planerat är att vägen ligger i den senare delen av regeringans planering, med byggstart 2011 och framåt, enligt Lena Erixon så satsar man i första hand krutet på de vägbyggen som är inplanerde före 2010.