Lars Nilsson, Anna Lindberg och Christopher Nilsson trivs med arbetet i skogen. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.

"Jag jobbar som trädkramare"

Just nu är ett drygt trettiotal tidigare arbetslösa personer i full färd med att lära sig om landskapsvård och gränsinventering på Gammalstorps kursgård norr om Kallinge.

Det handlar om ett nytt nationellt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen och de första 36 deltagarna, som kommer från hela Blekinge, började den 2 maj med introduktion och utbildning.

Karin Arnell är lokal samordnare på Skogsstyrelsen och hon berättar att det bland annat handlar om landskapsvård där deltagarna får underhålla vandringsleder och gå röjsågsutbildning. 

68 deltagare ska det bli när alla har börjat, och arbetsuppgifterna tas fram i samarbete med kommuner, länsstyrelsen och ideella organisationer i länet

Anna Lindberg har varit arbetslös sedan 2008 och när hon fick erbjudande om att vara med i projektet tvekade hon inte:

– Det är underbart, jätteskönt. Jag får vara med och skydda träd som har högt skyddsvärde, jag jobbar som trädkramare, skrattar Anna Lindberg som har erfarenhet av naturvård sedan tidigare.

Lars Nilsson har varit arbetslös i tre år och sökt 250 jobb. Trots att han tidigare jobbat i IT-sektorn så trivs han i skogen:

– Jag har konstaterat på de fyra veckor jag har varit här att de cirka tio år jag har kvar i arbetslivet vill jag tillbringa i skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".