Anders Hederstierna, rektor på BTH, Blekinge Tekniska Högskola. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
Karlskrona

Lågt förtroende för BTH-ledningen "Alarmerande"

"Jag ska vara tydligare och lyssna mer inåt"
3:55 min

Knappt varannan medarbetare på Blekinge Tekniska Högskola har förtroende för högskoleledningen. Det visar en medarbetarundersökning. Rektor Anders Hederstierna ser allvarligt på resultatet.

När Blekinge Tekniska Högskola, BTH, gjorde en medarbetarundersökning i mars visade det sig att bara 48 procent av medarbetarna har förtroende för ledningen.

"Vill ha alla med sig"
Ledningen i det här fallet är rektor, prorektor - alltså vice rektor, och högskoledirektör.

– Jag ser ganska allvarligt på den siffran. Det är alarmerande. 60 procent brukar betraktas som godkänt, men det är klart att man vill ha alla med sig och att alla känna förtroende för ledningen. Annars är det svårt att göra jobbet, säger Anders Hederstierna som blev rektor för BTH i februari.

Stora besparingar
Blekinge tekniska högskola gjorde stora besparingar och tvingades säga upp folk under förra året.

Dessutom beskriver den nya rektorn det som en turbulent tid i februari och mars i samband med att högskolan bytte ledning.

Vill förbättra förtroendet
Själv tror den nya rektorn, som tidigare var vice rektor, att han kunde gjort vissa saker annorlunda. Han vet också vad han vill göra för att förbättra förtroendet framöver.

– Jag tror att jag hade kunnat vara mer synlig och träffa medarbetare oftare för att diskutera strategier och långsiktiga mål. Framöver ska jag vara tydligare och lyssna mer inåt, säger Anders Hederstierna, rektor på BTH.

Tanken är att medarbetarundersökningen ska göras vartannat år, men på grund av det dåliga resultatet i denna mätningen siktar högskolan på att göra en ny mätning redan nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".