Roddaren Joel Torby och lagkapten Katja Gosser-Duncan från Ehrensvärdska gymnasiet tävlar i rodd. Foto: Jenny Lindeborg/SR.
Karlskrona

Gymnasieskolor i Karlskrona härmar Cambridge och Oxford

Joel Torsby: Årorna väger tio kilo styck!
4:30 min

Nu ska Karlskronas fyra kommunala gymnasieskolor sättas ett riktigt styrkeprov. Den femte juni är det premiär för en roddtävling där de fyra skolorna möts - precis som de klassiska engelska universiteten i Cambridge och Oxford.

Initiativtagaren Christian Frid har fått idéen från England där universiteten i Oxford och Cambridge har tävlat i rodd sedan 1829. Frågan är om det kan bli en lika lång tradition i Karlskrona?

– Ja, jag hoppas det. Det är i allafall väldigt roligt. Det skapar en bra tävlingskänsla och samhörighetskänsla mellan skolorna, säger Joel Torby som går på Ehrensvärdska gymnasiet.

Och inför premiären av tävlingen så ligger nu skolorna i hårdträning och just att det är rodd man tävlar i har flera olika fördelar menar Christian Frid.

– Ja, eftersom det är rodd har ingen skola direkt fördel, annars kan det ju vara så att en skola har en massa duktiga fotbollsspelare eller vad det nu kan vara.

– Sedan är det här en direkt anknytning till Karlskrona som världsarvsstad i och med att vi får låna försvarsmaktens valbåtar också och anknyta till de marina traditioner som finns, avslutar Christian Frid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".