Göran Jephson är VD på Carlskrona bryggeri. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
BLEKINGEÖL

Lyckad öl ger bryggeri i Karlskrona

Göran Jephson: "Receptet ligger på kontoret"
4:07 min

På bara en månad har det blivit succé på Systembolaget för Blekinges lokalproducerade öl och den lyckade försäljningen kan göra att det snart står ett nytt bryggeri i Karlskrona.

Det var i början av maj som Brygghus 19 i Karlshamn började sälja sina ölsorter på Systemet och Carlskrona Bryggeri började sälja Carlskrona Pilsner.

Brygger för fullt
Utan att överdriva kan man tala om succé för de båda företagen vars öl ständigt är slutsåld och vars verksamhet går i högvarv.

Brygghus 19 säger att man inte alls var beredda på det stora intresset och att de producerar så mycket de bara kan i takt med att det hela tiden säljer slut.

Bryggeri ska byggas
Samma sak gäller för Carlskrona Bryggeri som nu dubblar sin tillverkning samtidigft som all öl är slut på Systembolaget.

I dag tillverkas deras öl i Eskilstuna med malt från Karlskrona och gammalt originalrecept, men efter att det gått så bra har man nu bestämt sig för att bygga ett bryggeri i Karlskrona.

– Drömmen hade varit att ha det på Bryggarberget såklart, men där finns inga lediga lokaler. Istället får det bli ute på gården där malten odlas, säger Göran Jephson som är VD på Carlskrona Bryggeri.

Uppsving för lokalproducerat
Göran Jephson ser svenskarnas ölintresse som en trend, och han får medhåll från Systembolaget.

– Framför allt det senaste året har vi märkt att lokalproducerat öl gått upp över hela Sverige, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".