Kustbevakningen har efterlyst tydliga regler kring vart vattenskotrar får köra. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Blekinge

Regler för vattenskoter ses över

Nu görs ännu ett försök att strama upp reglerna kring var vattenskotrar får och inte får köra. Enligt regler från början av 90-talet får vattenskotrar bara köras i allmänna farleder, men efter som de reglerna går emot EU bestämmelser så har Kustbevakningen valt att inte göra några ingripanden.

Kustbevakningen har önskat att något händer i frågan och nu har ärendet hamnat hos miljödepartementet som ska undersöka hur reglerna i framtiden ska tolkas.

Fredrik Josefsson, förundersökningsledare på Sjöpolisen, tycker att vattenskoterförordningen borde slopas och att det räcker med sjölagstiftningen.

– Jag tycker man ska ha lagstiftning som är tidlös. När man införde vattenskotrarna så såg de ut på ett helt annat sätt än i dag. Nu finns ingen anledning att särskilja dem. Det är den som sitter på, som kör, som är problemet.

Josefsson efterlyser åldersgräns och behörighetskrav för att få köra vattenskoter, något som inte finns i dag.

– Hade man haft till exempel ett krav på förarbevis hade man vetat att personen fått någon form av utbildning i sjövett. I dag stoppar vi många som inte vet vad knop är, eller babord och styrbord. De pratar om kilometer i timmen. De är helt enkelt inte vana att färdas på vatten.

Hur många vattenskoterolyckor som sker varje år är svårt att säga, då de brottskodas olika runt om i Sverige. I Stockholms län skickades två ärenden om vårdslöshet i sjötrafik med vattenskoter till åklagare förra året.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".