Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlshamn

Sjögull skapar stora problem i Mörrumsån

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 07.54
"Det kommer bli stora problem i framtiden"
(1:41 min)
1 av 4
Varningsskylt gentemot allmänheten för försöken att bekämpa sjögull. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 4
Christer Kaisajuntti med en ännu rätt liten sjögullsplanta. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
3 av 4
Fiberduk placeras ut i ett av försöken för att bekämpa sjögull. Foto: Tingsryds kommun
4 av 4
Försök att bekämpa sjögull genom att hindra solljuset från att nå sjöbotten och rötterna. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Bad, fiske, båtturer och annat friluftsliv blir allt svårare i de delar av Åsnen och Mörrumsåns vattensystem vid Ryd. De drabbas allt hårdare av igenväxning. Det är vattenväxten sjögull som brer ut sig mer och mer för varje år.

Vi träffade Christer Kaisajuntti från Tingsryds kommun, som arbetat med att bekämpa sjögullet, vid ett drabbat område intill Urshult där Åsnen drabbats.

– Sjögullet tilltar på de ställen där det har etablerat sig. Det kommer att bli stora problem i framtiden om det fortsätter att öka.

Det räcker med att en enda planta driver iväg till en ny plats för att det skapas en ny koloni sjögull.

– Om man ror i vatten med sjögull eller fiskar och åker båt, så är det mycket lätt att en planta rivs loss och förs till en plats där den slår rot och på några år har man fullt med sjögull där.

Det gör det omöjligt i de drabbade områdena med vanligt friluftsliv som fiske, bad och båtturism.

Det finns ännu inga säkra metoder att bekämpa sjögullet.

– Problemet finns i flera europeiska länder och man har försökt med många metoder, som till exempel med fisken karp som skulle äta sjögullet men det fungerade inte. Sjögull har kommit in i landet som prydnadsväxt i dammar. Den har en förmåga till mycket snabb massförökning.

Tingsryds kommun genomför med egna och statliga pengar flera försök för att få bukt med den för den svenska naturen främmande arten. Det handlar om ett treårigt projekt där kommunen satsar en miljon och 400 000 kronor kommer från staten i form av så kallade lokala naturvårdspengar.

– Ett försök handlar om att försöka täcka botten med juteväv eller fiberduk eller råghalm för att kväva sjögullet. Ett annat försök går ut på att ha juteväv flytande på ytan, ett försök som går ut på att avskärma ljuset ned till sjögullets rötter.

Försöken omfattar än så länge mycket små områden i förhållande till de ytor som sjögullet täcker.

Mer om detta i programmet Eftermiddag i P4 på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".