1 av 7
Och bröstpress. Foto: Tove Kluge.
2 av 7
Peter Tidhammar gav gymmet klart godkänt. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio.
3 av 7
Armhävningar. Foto: Tove Kluge.
4 av 7
Hela bygggänget. Foto: Tove Kluge.
5 av 7
Jerry Johansson och Caroline Nilsson från byggprogrammet tycker att det har varit en kul utmaning att bygga utomhusgymmet. Foto: Tove Kluge.
6 av 7
Benen kan få sig en omgång. Foto: Tove Kluge.
7 av 7
Dubbel träning? Foto: Tove Kluge.
Karlskrona

Byggelever bakom nytt utomhusgym

Björn Gustavsson (MP): "Vi behöver vara utomhus"
11 min

Nu kan alla som vill träna utomhus på soliga dagar göra det. Arena Rosenholm har nämligen fått ett sprillans nytt utomhusgym som invigs i dag.  Men när P4 Blekinge gjorde ett besök så hade det redan smygprovats.

Gymmet är beläget på en av gräsmattorna vid den stora parkeringen. Trots att invigningen inte har hållits än, så var den första motionären redan på plats när P4 Blekinge tog en tur ut till arenan. 

Peter Tidhammar tränar vanligtvis mellan fyra och fem gånger i veckan och tycker att utomhusgymmet, med åtta olika maskiner, fungerar bra. 

– Det är relativt enkla övningar man kan göra, men med många repetitioner ger det bra träning, säger han. 

Trots att gymmet skiljer sig från de stockar och stubbar man kan se vid sidan om eljusspår, så är det inte nytt för Peter Tidhammar. 

– Den här typen av utomhusmaskiner är vanliga längs strandpromenader i bland annat Spanien, så jag har testat på dem förr, säger han. 

Svårt i början
Det är alltså elever från byggprogrammet som står för konstruktionen, som en del i sin utbildning. 

– Vi började med att göra en ritning och gjorde uträkningar av hur allt skulle hänga ihop. I början var det svårt, sedan lossnade det, säger Jerry Johansson, en av eleverna.  

Caroline Svensson gillar den här typen av praktiska uppgifter. 

– Jag har lärt mig jättemycket, och så är det kul att jobba i ett lag med sina kompisar, säger hon. 

Tänkt till Amiralitetsparken
Men planen var från början inte alls att placera gymmet ute på Rosenholm. Ursprungligen skulle det finnas i Amiralitetsparken. 

– Men sedan upptäckte vi hur många motionärer som är här om kvällarna och tar sina rundor medan barnen tränar. Då är det perfekt att kunna komplettera löpningen med styrka, säger Ann-Katrin Olsson, idrotts- och fritidschef.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".