1 av 2
Anna de Limoné bestämde sig för att gå med i Missing People efter att ha sett organisationen på Efter tio med Malou von Siewers.. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna De Limoné och Christian Hultqvist hjälpte till vid sökandet av en fransk student tidigare i år. Studenten hittades senare avliden. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Blekinge

Missing People och Röda Korset ska samarbeta

"Det ligger mig varmt om hjärtat att hjälpa anhöriga"
10 min

Missing People, som har funnits i Blekinge sedan årsskiftet ska samarbeta med Röda Korset. Ett första steg i samverkan blir utbildning i första hjälpen. 

Den ideella eftersöksorganisationen Missing People bildades i Sverige i januari 2012 och har redan lyckats hitta flera försvunna personer i landet. Vid årsskiftet startade organisationen en lokalavdelning i Blekinge. En av initiativtagarna var Anna De Limoné. 

Hon har ett förflutet inom bland annat Lottorna i försvarsmakten där hon är sjukvårdsbefäl. Hon har erfarenhet av skallgångar i övningar.

– Att kunna hjälpa anhöriga ligger mig varmt om hjärtat och jag kände direkt att det var en fantastisk organisation som hade startats, säger hon.

Livräddning
I dag blev det också klart att Missing People ska samarbeta med Röda Korset. Det man ska prioritera först är utbildning i Första Hjälpen.

– Nästan alla i organisationen har redan den här kompetensen, men vi ska utöka samarbetet så att vi är beredda på situationer där livräddning är aktuellt, säger Anna De Limoné. 

Missing People kopplas aldrig in direkt vid ett försvinnande. Polisen arbetar ensamma de första dagarna, för att inte riskera att spår trampas sönder av de stora skallgångskedjor.

– Vi blir en extra hjälp en bit in i sökandet och det handlar alltid om ett samarbete med polisen. Det är de som styr arbetet, säger hon.  

Hittade stövel
I dag är två personer i länet anmälda som är försvunna sedan 2011. En av dem är Ilona Brun från Vilshult. För en dryg vecka sedan ordnade Blekingesektionen en skallgångskedja i sökandet efter henne. Anna De Limoné berättar att det blev ett genombrott. 

– Av en ren slump så hittade en av våra sökare en stövel. Eftersom vi hade anhöriga med oss så visade vi stöveln för dem och fick bekräftat att den liknade en sådan som Ilona Brun hade. 

Stöveln som hittades skickades till SKL och visade sig innehåll ben från en människofot, som tros ha tillhört Ilona Brun. 

Vill du bli medlem? Anmäl dig på Missing People Blekinges hemsida. 

Missing People

  • Ideell förening som hjälper polis och anhöriga med att arrangera skallgångar när personer försvinner spårlöst
  • Startade i januari 2012
  • Har varit inkopplade vid nästan 200 försvinnanden i hela landet
  • Går skallgångar, utför dykningar och hundspårning
  • En lokal lokalavdelning i varje län är målet. 
  • I Blekinge har Missing People drygt 400 personer knutna till sig
  • Läs mer på Missing Peoples hemsida
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".