1 av 2
Diya Diyar Omer, två år, i Brunnsparken på Nationaldagen. På sig har hon en kurdisk folkdräkt. Foto: Andrea Jilder / Sveriges radio
2 av 2
Festligt på nationaldagen. Mamma SAngin Abdulla Hama och dottern Diya Diyar Omer uppmärksammas på nationaldagen för att de fått svenskt medborgarskap. Pappa Diyar Omer har inte medborgarskap. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio
Ronneby

Nya svenskar välkomnades på nationaldagen

"Det är en stor dag"
1:32 min

På nationaldagen igår välkomnade Ronneby kommun för första gången 150 nya svenskar. I en särskild ceremoni i Brunnsparken välkomnades de nya svenska medborgarna. Och lite senare spelades Du gamla du fria med arabiska inslag.

Traditionen ska fortsätta nästa år och då ska en ek planteras som efter några år bildar en allé. En ceremoni som Nils Ingmar Thorell (FP) tror blir viktig.

För första gången välkomnades de Ronnebybor som blivit svenska medborgare i en särskild ceremoni och fick en gåva av kommunen.

Sangin Abdullah Hama och hennes dotter, tvååriga Diya Diyar Omer var två av de som välkomnades. De blev båda svenska medborgare för åtta månader sen.

Lilla Diya hade en grön, kurdisk folkdräkt på sig och hon förstod att det var en festlig dag, säger hennes mamma.

Sangin Abdullah Hamas man, Diyar Omer, är inte svensk medborgare trots att han bott här i många år. Men "där vi bor, där är också vårt land" säger han. Och det är i Ronneby och i Sverige familjen vill bo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".