Ann-Christin Bohman och Mark Lewis. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Karlskrona lär av Wales för att få bort homofobi

"Rädslan är likadan"
1:30 min

Homofobi hör inte hemma i skolan. Därför ville en skola i Wales samarbeta med skolor i det liberala och fördomsfria Sverige. Genom kontakter hamnade de i Karlskrona, där de i veckan har besökt två gymnasier.

Pengarna kommer från EU, och Ann-Christin Bohman som är lärare på Chapmanskolan tycker projektet är spännande.

– Jättespännande, och framför allt har vi blivit imponerade av våra vänner från Cardiff som har arbetat med det här under lång tid, säger hon.

Projektet håller på till nästa vår och har fått nästan en miljon i bidrag från EU.

Besök från Wales 
I veckan kom en delegation från Cardiff i Wales på besök till Chapmangymnasiet och Fischerströmska gymnasiet i Karlskrona. De engelska lärarna har haft workshops med elever, och nästan 400 har svarat på en enkät som visar att de är mer toleranta än eleverna i Wales.

– Fast å andra sidan är de också ett par år äldre, säger dramaläraren Mark Lewis.

Samma rädsla  
Men rädslan hos eleverna med annan sexuell läggning är densamma i Blekinge och Wales. Med andra ord finns det en risk att överbetona bilden av Sverige som ett fördomsfritt land, säger Mark Lewis, som ändå hoppas att Blekinge och Wales kan lära av varandra.

Gemensamt material 
Nu ska skolorna arbeta fram ett material som kan användas både i Wales och i Blekinge för att normalisera synen på elever med annan sexuell läggning.

– Det ska märkas både i personalens bemötande och i hur man lär ut, säger Ann-Christin Bohman.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".