Rockigt vatten? Ronnebyån är ett av de vattendrag som gjorde att det blev rejält drag på årets Sweden Rock Festival. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Norje

Blekingska åar lyste upp Sweden Rock

I år drevs Sweden Rock av el från Holjeån och Ronnebyån. Det gick åt en hel del ström för att lysa upp festivalen, närmare bestämt 120 tusen kilowattimmar - som vanligtvis räcker för att värma upp tre stora hyreshus under ett helt år.

– Hela festivalen är som en medelstor stad. Det är mycket matvagnar som drar el. Det ska kokas och stekas. Men på en sån här festival är det scenerna som drar mest, säger Kenneth Johansson, vd på Enkla elbolaget som har sitt huvudkontor i Karlshamn.

Vilket band drog mest?
Kenneth Johansson kan till och med säga, med ganska stor sannolikhet, vilket band på festivalen som har förbrukat allra mest el. Svaret kanske man inte måste vara Einstein för att lista ut.

– Vi såg att det hände grejer när Kiss spelade i torsdags. Deras scenproduktion med mycket ljus drar riktigt mycket el, säger Kenneth Johansson.

Från Holjeån
Elen som är närproducerad kommer från Ronnebyån och Holjeån som slingrar sig genom Blekinges skogsmarker för att mynna ut i Östersjön. Men vad hade hänt om vi leker med tanken att vattnet i de båda åarna hade sinat i sommarvärmen. Hade lamporna slocknat och gitarrerna tystnat?

– Nej, riktigt så går det inte till när man ursprungsmärker el. Vi köper el på certifikat från bland annat Olofströms kraft som talar om att elen kommer just från det här stället. Vi har el för hundra Sweden Rock festivaler, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".