Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio.
Kalmar

Mycket solskydd kan orsaka vitaminbrist

"Folk är överdrivet försiktiga"
1:30 min

Solskyddsfaktor kan vara en av bovarna när det handlar om D-vitaminbrist. Docenten och överläkaren Martin Carlsson på länssjukhuset i Kalmar län har fått två miljoner till sin forskning om bristen och hur den kan förebyggas. Mat och sol är två vägar för oss att få vitaminet.

De två miljoner kronorna till forskningen kommer från familjen Kamprads stiftelse och ska främst användas till forskning om hur äldre påverkas av D-vitaminbrist. Men enligt Martin Carlsson borde alla tänka på risken att få för lite av vitaminet eftersom vi kan drabbas av bristsjukdomar.

– Här i Sverige så bildas det inte något D-vitamin under vintern, för då är det inte tillräckligt stark UV-strålning som når ned till huden. Så då får vi leva på våra depåer eller få lite i maten. Men det finns väldigt lite D-vitamin i maten. På sommaren är det bara mitt på dagen som vi bildar D-vitamin i huden, berättar Martin Carlsson.

Hur länge måste vi vara ute då? 

– Det räcker nog en sån här dag som idag, som är jättefin, med en kvart eller tjugo minuter ute i solen för att man ska få en ordentlig dos D-vitamin. Det är ju också så att man inte ska bränna sig, det finns ju risker med överdrivet solande också. Men nu har det kanske blivit såhär att folk är överdrivet försiktiga och tar på solskyddsmedel lite för mycket, och då bildas det ju ingenting, säger Martin Carlsson.

Så det bildas inget D-vitamin i kroppen om man har solskyddsfaktor?

– Då bildas det mindre. Det hämmar ju UV-strålningen, svarar Martin Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".