På andra sidan udden ligger Långa Lisa-viken som också den ska fyllas med sten om kommunen får ja från mark- och miljödomstolen. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Karlskrona

Miljöpartister splittrade om Långa Lisa

Miljöpartisterna i Karlskrona är splittrade i frågan om de båda havsvikarna på Verkö ska fyllas ut eller inte. Till och med de båda språkrören verkar tycka olika. Hur de än röstar så blir det miljömässig förlust - men även vinst.

- I dag lutar jag ändå åt att säga ja till förslaget att fylla igen vikarna för att få grönare transporter på järnväg från industrierna, säger Sofia Bothorp som är ett av språkrören.

Miljöpartiets andra språkrör, Björn Gustavsson, är av en annan åsikt.
- Ser man globalt sett ska vi välja järnvägstransproter. Det är viktigt för framtiden. Men i det här fallet är det ju inte nödvändigt eftersom det skulle  fördärva vår natur, säger han.

Det är längst ute på ön Verkö i Karlskrona som de två havsvikarna Långa Lisa och Solviken finns. De ligger inte långt från färjeterminalen och de stora industrierna ABB och Roxtec, men det hindrar inte Karlskronaborna från att röra sig i naturområdet runt havsvikarna.

Mer mark
Karlskrona kommun vill fylla igen havsvikarna för att ge mer mark till industrierna. Men också för att kunna bygga en ny tågräls så att det gods som kommer med färjan till Karlskrona kan transporteras vidare med järnväg istället för på lastbil.

Det här är miljöpartiernas stora huvudbry just nu. Förstöra två havsvikar och få grönare transporter. Eller låta vikarna vara orörda men då fortsätter lastbilarna att köra genom länet.

Långt fram i tiden
Men det är inte dags att rösta ännu. Innan kommunen kan fylla igen havsvikarna så behövs ett vatten- och miljötillstånd. Först därefter är det dags att rösta i kommunfullmäktige, något som kan ta flera år. Men redan nu pekar alltså mycket på att miljöpartisternas röster kommer att spreta.

-  Det här är ett jättesvårt beslut. Det finns ju gröna argument i båda vågskålarna, säger Sofia Bothorp.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".