För andra gången är BTH värd för ELPUB-konferensen. Sist var 1999 då arrangerades den i Ronneby. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Karlskrona

"Fri tillgång till forskning är framtiden"

"Forskare: Det kan inte stoppas nu"
1:28 min

Ska forskningsresultat och forskningsdata i framtiden vara tillgängligt för alla och hur ska det gå till, det är frågan som i tre dagar ska diskuteras vid en internationell konferens på Blekinge Tekniska Högskola.

Peter Linde som är en av arrangörerna menar att all forskning bygger på tidigare forskning och då är ju öppen tillgänglighet en livsviktig sak.

– Men så är det inte idag, publikationer är låsta bakom prenumerationsbarriärer och forskare sitter och håller på sina data. Det är många som vänder sig mot den logiken och tycker att det inte borde vara så utan att det borde vara fritt tillgängligt för alla, säger Linde

Dyrt ta del av forskning
Idag är ungefär en femtedel av den forsking som publiceras öppet tillgänglig, medan den största delen är oåtkomlig för den som inte betalar. Samtidigt går det inte att publicera all typ av data på nätet, utan etiska överväganden måste göras, säger Peter Linde. Det är bland annat det som förläggare, forskare och bibliotekarier ska diskutera under dagarna på BTH.

 – Nu har också förlagsvärlden insett att det här med öppen tillgänglighet är något som inte går att stoppa utan man försöker hitta olika affärsmodeller för att det ska fungera, säger Peter Linde.

"Alla ska kunna forska"
Ana Baptista är konferensdeltagare från Portugal och hon tycker att det är särskilt viktigt för att främja forskning på de platser i världen där man inte har råd att betala för dyra tidskrifter.

– Allt borde vara öppet, för forskare så väl som allmänheten. Fri tillgång till forskningsresultat och data är framtiden och det kan inte stoppas nu, säger hon.

Josefin Patzauer
josefin.patzauer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".