De mygg som skickas in till SVA räknas, analyseras och artbestäms. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Blekinge

Blekingarna dissade forskarens mygginsamling

"Klart att det hade varit kul att få in prover från Blekinge"
1:29 min

Inte en enda mygga från Blekinge fick Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, in under förra året när de bad svenska folket om hjälp med att ta reda på vilka sorters myggor som finns i landet.

Syftet med mygginsamlingen är att Statens veterinärmedicinska anstalt vill vara förberedda på svåra myggburna sjukdomar. Därför bad de allmänheten om hjälp med att skicka in myggor och från 100 ställen kom det mygg - men dock inga från Blekinge.

– Det kan ju bero på att det inte finns så mycket mygg eller att folk inte upplever att man har något problem med dem och därför inte har några myggfällor. Men Blekinge ligger ju i södra Sverige och tittar vi på nya myggburna sjukdomar så är det främst där man förväntar sig att de kommer, säger insektsforskaren Anders Lindström på SVA.

Sprider sjukdomar
Han berättar att det finns runt 48 olika sorters stickmyggor i Sverige och de kan sprida sjukdomar. För att kartlägga just myggburna sjukdomar till djur så vill alltså SVA veta vilka sorts myggor som finns var.

– Om vi får in en sjukdom så kan vi säga att den sprids med de här myggarterna och de finns här och här, men inte i Blekinge till exempel. Då behöver vi inte lägga så mycket krut på övervakning i Blekinge.

Hittar nya sorter
Under förra årets kartläggning hittades en helt ny myggsort och Anders Lindström berättar att just nya sorters mygg och sjukdomar sannolikt kommer in i landet söderifrån.

– Så visst kan det finnas mygg i Blekinge som inte finns på andra ställen och som vi då naturligtvis skulle vara intresserade av, säger forskaren Anders Lindström.

Även under 2013 kommer Statens veterinärmedicinska anstalt att samla in myggor.

Så går det till rent praktiskt

Personer som äger en gasoldriven myggfälla kan vara med och lämna in myggor till SVA. Då skickas ett dygns fångst in till SVA och där räknas antalet mygg och myggarter analyseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".