Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Blekinge

Döda grisar skulle skrämma offer - nu åtalas kvinnorna

En mamma och två döttrar från södra Sverige åtalas för att ha förföljt och hotat ett stort antal personer i Växjötrakten. Bland annat använde de sig av delar av döda grisar för att skrämma sina offer. En stor del av bevisningen är hotfulla sms. 

För ett par veckor sedan kunde vi berätta om de tre kvinnorna, en mamma och två döttrar, varav två av dem som misstänks kommer från Blekinge, för att under förra sommaren ha förföljt, hotat och trakasserat elva olika personer i och runt Växjö. Och i går lämnade åklagaren Johnny Philipsson in sin stämningsansökan till Växjö tingsrätt.

De tre misstänks för flera fall av olaga förföljelse, olaga hot, ofredande och skadegörelse. Enligt åklagaren har de bland annat satt ut dockor och skyltar på allmänna platser med kränkande budskap riktade mot sina offer. På en av dockorna har de satt ett avhugget grishuvud.

Grisfötter under bilen
De har också lagt grisfötter och en gristunga under en av de utsatta personernas bil och på en persons bil har de hängt en påse med ett grishjärta.

De har även klottrat kränkande saker på bilar, vägskyltar och busskurer, allt för att förnedra och skrämma sina offer.

Enligt polisen är det en brusten relation mellan en av kvinnorna och en man som ska vara upprinnelsen till allt det här, och det är mannen och bekanta till honom som har utsatts.

Hotfulla meddelalanden
En stor del av de bevis som åklagaren bygger sitt åtal på är hotfulla sms som kvinnorna skickat mängder av. Så här står det i några av dem:

"Jag ser er. Ser ni hur fint kniven blänker".

"Nästa gång är det mer blod - hade jag varit er hade jag hållit mig inne, men det kan vara plågsamt att bli innebränd".

Enligt åklagaren har de tre kvinnorna erkänt det mesta av det de misstänks för. Rättegången mot dem kommer att hållas i Växjö tingsrätt någon gång i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".