Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Blekinge

Regionrådet försiktigt positiv till planen för Kustbanan

"Vi tolkar det som att det blir en ombyggnad"
1:25 min

Länets politiker vill betala hälften av pengarna för två nya mötesspår på kustbanan till Skåne. Då skulle Öresundstågen kunna gå varje halvtimme i stället för en gång i timmen.

Men när Trafikverket idag presenterade sina satsningar så finns inte någon utbyggnad av Kustbanan med under de närmaste tolv åren.

Men regionrådet Christina Mattisson (S) tolkar ändå dagens besked positivt.

– Vi tolkar det som att det direkt kommer att göras en fördjupad studie för att kunna göra en utbyggnad under den här planperioden, säger hon.

Nya mötesspår
Region Blekinge vill satsa 75 miljoner av 150 miljoner kronor på att bygga två nya mötesspår på kustbanan. Ett i Kallinge och ett i Gammalstorp. Med de här två spåren skulle flera tåg kunna gå samtidigt och Öresundstågen gå med en halvtimmes intervaller. Alltså dubbelt så ofta som idag.

Länet har till och med skrivit en överenskommelse med Trafikverket om att betala hälften för att få igång byggandet så snart som möjligt. Men när trafikverket idag presenterade satsningarna i hela landet fram till 2025 så har Kustbanan inte någon framskjuten position.

Brister kvar
Å ena sidan säger Trafikverket att en utredning ska göras de närmsta åren. Å andra sidan säger man att de brister som Kustbanan har kommer att finnas kvar efter 2025.

Christina Mattisson tolkar det positivt. Och hoppas att hon inte gör en för positiv tolkning.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".