På äldreboendet Fregatten har man svårt att få in vikarier. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Vårdpersonal oroas av miljonbesparingar

Pressen på personalen inom äldreomsorgen i Karlskrona kommer att öka under hösten. Äldreförvaltningen ska spara sju miljoner till årsskiftet och det kommer att innebära färre semester- och sjukvikarier.

I stället får personalen täcka upp för varandra, vilket också riskerar gå ut över de gamla.

I förra veckan fick personalen information och undersköterskan Anette Johansson på äldreboendet Fregatten är orolig.

– Vi kan ju nästan inte ta ledigt som det är idag, hur ska det då bli om det blir ännu svårare att ta in vikarier, säger Annette Johansson, som är rädd att det kommer att bli mer innesittande för de gamla i höst.

Äldreförvaltningen förutspår ett underskott på 29 miljoner vid årsskiftet, och chefen Martin Olsson medger att besparingarna kommer att märkas.

– Vi sparar så hårt vi kan utan att bryta mot lagarna, säger han, och tillägger att om det uppstår fel eller att de gamla inte får den hjälp de har rätt till så vill han att personalen skriver en incidentrapport så att han kan lyfta frågan till politikerna.

Maria Wanner som är ordförande i Kommunalfacket kallade i fredags till sig arbetsplatsrepresentanterna för att höra vilken information de fått, och hon säger att besparingen kommer att slå hårt mot personalen.

Kommunal har nu begärt en riskanalys.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".