Bilden på mannen togs när han gjorde militär grundutbildning, GMU. Foto: Privat.
Blekinge

Tog machobild med försvarets automatvapen

"Ville ha ett minne när jag åkte därifrån"
2:03 min

Fotograferad i civila kläder och med två av försvarets automatkarbiner i händerna. En sådan bild är inte lämplig att ta och dessutom använda som profilbild på Facebook när man gör militär grundutbildning. Det anser försvaret efter att en man i 20-årsåldern, som bott i Blekinge, gjort just det.

Bilden togs när den unge mannen gjorde militär grundutbildning på P7 i skånska Revingehed. Han förklarar att den togs som ett minne från utbildningen.

"Bilden där jag står med de två vapnen är sista dagen på vår militärtjänstgöring, jag gjorde lumpen i Revingehed. De bilderna togs på alla, med civila kläder, för att ha något minne när man åkte därifrån."

"Olämpligt att ta en sådan bild"
Från Försvarsmaktens sida är man däremot måttligt nöjd med att deras rekryter tar sådana här bilder och dessutom lägger ut dem på Facebook. Även om det inte är förbjudet.

– Det finns inga formella regler som säger att man inte får stå i civila kläder och posera med vapen men det är olämpligt att göra sådant, säger Carl Sjöstrand, informationschef på P7 i Revingehed.

Ungdomligt oförstånd
Carl Sjöstrand anser att bilden är olämplig eftersom den kan ge ett felaktigt intryck av hur Försvarsmakten hanterar sina vapen.

– Man kanske kan säga att det är ungdomligt oförstånd, men här står man då och poserar med två vapen. Det är inget som är i närheten av hur vi normalt hanterar våra vapen, säger han. 

"Alla tar sådana bilder"
På inspelningen säger mannen i 20-årsåldern att alla tar sådana här bilder i civila kläder för att ha som ett minne när de åker
- stämmer det?

– Jag har inte sett den här typen av bild tidigare, men jag kan inte säga att det inte förekommer. Hur pass vanligt det är vet jag inte men det är nog troligt att det förekommer, säger Carl Sjöstrand, informationschef på P7 i Revingehed.

Inte alldeles vanligt
Om soldater inom Marinen tar bilder på sig själva med vapen och lägger ut på Facebook, så förekommer det inte i någon större omfattning. Det är Per-Ola Johansson, ställföreträdande chef på Sjöstridsskolan, övertygad om.

– Jag själv har aldrig sett en sådan här bild tidigare. Det betyder inte att det inte finns men vi brukar vara observanta. Så jag tror inte att det är alldeles vanligt och jag beklagar att den här typen av bilder läggs ut, säger Per-Ola Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".