Originalupplagan av Pippi. Foto: Scanpix
Karlshamn

"Pippi ljuger bara när hon måste"

Walter Hornfelt: "Tommy är som Pippi, fast han gör inga dumma saker"
2:49 min

Sommarteatern i Karlshamn bjuder i sommar på "Pippi på de sju haven" av Astrid Lindgren. Sandgrenska gården står som scen och ensemblen lovar både bus, knallrött skägg och en del lögner.

Adina Harrysson är en van skådespelare och den som knipit huvudrollen som den spralliga Pippi. Hon har förberett sig inför rollen genom att styrketräna.

– Man får öva när man ska göra Pippi. Man får träna mycket för att bli starkast i världen. Jag har bara tränat lite, men det ska ju synas att man är starkast i världen, säger Adina Harrysson.

Hur är Pippi då?

– Hon är busig, påhittig och rolig, säger Adina, men avbryts av de andra skådespelarna som i kör säger:

– Och bra på att ljuga.

– Bara när det behövs, säger Adina.

– Nää, inte bara när det behövs, fyller de andra barnen och ungdomarna i.

"Tommy" debuterar på scen
Walter Hornfelt, tolv år från Asarum har tidigare inte gjort teater alls. Hans roll som Tommy blir hans debut.

– Jag tyckte att det hade varit roligt att vara med, men min mamma trodde inte det skulle gå. Men jag bara sökte, säger han. 

Walter är glad för att han fick rollen och beskriver Tommy som ganska lik Pippi.

– Det är roligt att man får vara en annan person under en dag. Tommy är lite som Pippi, fast han är fin och ska inte göra dumma saker också sånt, säger Walter Hornfeldt.

Knallrött skägg
Regissören till uppsättningen, Mats Sandelius har skaffat sig ett knallrött skägg till teatern. Han ska nämligen spela Pippis pappa, Efraim Långstrump.

– Mitt skägg brukar vara grått, men nu har vi färgat det "pippirött" för att man ska kunna se generna gå igen, säger Mats Sandelius.

Att det blev Pippi på de sju haven som skulle sättas upp den här sommaren var en självklarhet, det säger Mats.

– Det var dags för en kvinnlig hjälte, det finns inte så många sådana i dramatiken och sagovärlden. Sen är det en fin historia om en flicka som längtar efter en mamma och pappa. Det inte är så lätt att växa upp ensam, säger han.

Klassiska inslag
Förberedelserna för teatern har pågått ett år, men det var i mitten av april som ensembeln började läsa manus, sjunga och dansa tillsammans. Även om det handlar om Pippis resa på de sju haven, så lovar regissören Mats Sandelius att även de klassiska inslagen finns kvar:

– Pippi kommer att träffa Tommy och Annika för första gången, vi möter Kling och Klang och även Prusiluskan, säger han.

Per Kudo
per.kudo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".