Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svårt att hindra övergödning av Östersjön menar forskare. Foto: Kustbevakningsflyget/Scanpix.
Östersjön

Svårt nå mål för Östersjön

Det finns inga förutsättningar att uppnå de mål som satts upp av länderna runt Östersjön för att förhindra övergödningen av havet. Det menar Fredrik Wullf, professor emeritus i marin systemekologi vid Stockholms universitet och han får medhåll av flera forskare.

På ett möte i Helsingfors som nyss avslutats har representanter ifrån Östersjöländerna enats om förslag till hur mycket näringsämnen som varje land ska få släppa ut.

Men sannolikheten för att politikerna kommer att gå på den linjen och verkligen följa rekommendationerna är minimal, säger Fredrik Wullf.

– Då måste vi göra så drastiska minskningar av belastningen på Östersjön att det jordbruk som vi har idag, det har svårt att klara sig.

Stämmer inte med vetenskapen
Fredrik Wullf ligger själv bakom de vetenskapliga uträkningar som talar om hur stora utsläppsminskningarna behöver vara för att återställa Östersjön till en situation utan dagens övergödning.

Nästan samma riktlinjer som används idag, men tidsplanen, att detta skulle kunna ske till år 2021, stämmer inte alls överrens med vad vetenskapen säger.

Återhämtning tar decennier
För även om man skulle stoppa alla utsläpp ifrån till exempel jordbruk och avlopp som orsakar övergödningen idag, så skulle det ta flera decennier innan havet återhämtar sig till den nivå som man vill uppnå, det här för att mycket av näringsämnena som finns bundna i mark och bottensediment sakta men säkert fortsätter att sippra ut under många år.

Ambitiösa mål kan i och för sig vara bra för att driva på utvecklingen i rätt riktning menar flera av forskarna som Vetenskapsradion har varit i kontakt med men att ta beslut som ändå inte går att uppnå ifrågasätts.

Målet, att Östersjön ska vara i god ekologisk status handlar om att havet ska se ungefär likadant ut som på 1950-talet, men frågan är om det är möjligt eller ens eftersträvansvärt, menar Fredrik Wulff.

 Konsekvenser för jordbruket
Om politikerna tar beslut om att näringsläckagen från jordbruken ska minska drastiskt så får det jättekonsekvenser. Kanske borde vi lägga oss på en annan, mer realistisk nivå säger Fredrik Wullf som ser framför sig en debatt kring de här frågorna, som ännu inte kommit igång.

– Jag tror att den kommer komma nu, när man nu börjar se vad det här har för konsekvenser för det polska jordbruket eller det danska jordbruket så kanske man får kalla fötter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".