Johan Karlsson var en av sommarjobbarna som i dag fick besök av LO. Bredvid honom står Marcus Degeskär och Erik Ohliv från LO-distriktet Sydost.
Karlskrona

LO: "Många kommer i kläm på sommarjobbet"

Johan Karlsson: "Göra eller dra"
3:39 min

Har du fått ett anställningsbevis? Har du fått en introduktion? Och har din arbetsgivare tecknat kollektivavtal? De här frågorna är LO-representanter nu ute och pratar om med sommarjobbande ungdomar.

Syftet med kampanjen är att informera om rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden. Den här veckan och nästa vecka är det arbetsplatser i Kalmar län, Blekinge och Kronoberg som får besök av LO-representanterna.

– De flesta sommarjobbarna blir bemötta på ett bra sätt, säger Marcus Degeskär från LO-distriktet Sydost, när P4 Blekinge möter honom under kampanjarbetet i Karlskrona.

Anställningsbevis och schema
Han tror att sommarjobbarna kan vara i behov av information.

– Vi märker att många kommer i kläm med konstiga anställningsformer och att man inte känner någon trygghet. Ibland kanske man är rädd för att prata om det. Och det är ju jättetråkigt, för det ska vara kul att komma ut och jobba.

Något Marcus Degeskär vill uppmärksamma är sommarjobbarnas rätt till ett anställningsbevis. Och att man fått ett schysst schema och någon form av introduktion.

För han har märkt att de sommarjobbande ungdomarna inte alltid blir så bra behandlade.

-- Jag tycker inte det är konstigt att många ungdomar känner en viss skepsis inför arbetsmarknaden och för vad som ska hända när de är äldre.

Gick med i facket
Johan Karlsson gick precis ut af Chapmangymnasiet. Nu har han sitt första sommarjobb hos en optikerfirma i Karlskrona och säger att han blir bra bemött av arbetsgivaren.

Han har själv nyligen gått med i fackförbundet Handels, men tror att många ungdomar har dåliga kunskaper om sina rättigheter som anställda.

– Jag och min umgängeskrets känner väl inte att vi vet det vi borde veta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".