Eftersöket efter skadat vilt fungerar bra i Blekinge. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Blekinge

Landets bästa eftersöksjägare finns i Blekinge

"Vi är bra i fas"
1:30 min

Blekinges 73 eftersöksjägare hör till de bästa i hela landet. Det visar siffror från Rikspolisstyrelsen som ansvarar för att påkörda djur avlivas.

Det är inte så att länets eftersöksjägare är mera pricksäkra eller bättre på spåra än andra. Det går i alla fall inte att utläsa i statistiken.

Men av de 73 jägarna har alla exempelvis jägarexamen, licens på grövre kulvapen, och godkända hundar. Självklara saker kan tyckas, men så ser det inte ut i flera andra län.

Vill veta hur det gick
Men hur påverkas du av detta? Ja, den dagen du kör på något vilt i Blekinge är det troligt att någon av dessa jägare dyker upp för att spåra och om så behövs avliva det påkörda djuret.

Och just slutresultatet är något som fler och fler bilister börjat intressera sig för berättar Mikael Lundin, som är ansvarig för länets eftersöksjägare.

– Man har varit tacksam när man fått veta att djuret inte var så skadat eller alternativt så skadat att man var tvungen att avliva det, säger han.

Måste rapportera
Slutligen, när det gäller viltolyckor så gäller sedan 15 år tillbaka en lag som Mikael Lundin vill påminna om.

– Det är inte förbjudet att köra på något vilt men det är strängt förbjudet att inte rapportera det, säger han. 

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".