1 av 2
Frida Stålebjer, produktionschef på Skanska, visar några av sakerna som slängs i väggrenen längs med Blekinges vägar. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Maja Suslin/Scanpix
Blekinge

Vägrenarna skräpas ner med urinfyllda flaskor

"Hittar sådana flaskor i stort sett varje dag"
10 min

Damskor, flaskor med urin och gamla blöjor. Det är saker som man kan hitta längs med vägarna i Blekinge. Och nedskräpningen har ökat de senaste åren märker Tommy Olofsson, vägrenhållare på Skanska.

Tyngre trafik med lastbilar, och trafik till och från Polenfärjan, betyder mer skräp som slängs längs vägarna. Det säger Frida Stålebjer som är produktionschef på Skanska, som har i uppdrag att städa många av de större vägarna i Blekinge.

– Och ju mer skräp som ligger i vägrenen, desto mer tillåtande blir folk mot sig själva. Man tänker nog att "eftersom någon annan redan slängt sina sopor här, så kan jag också göra det", säger Frida Stålebjer. 

Riktigt äckligt
Tommy Olofsson är renhållare på Skanska. Även han har märkt att skräpet längs med de stora vägarna ökar.  

– Ett exempel är E22:an norr om Jämjö, där är det riktigt äckligt. Där byggs det på mer och mer, säger han. 

Saker som han kan hitta vid sidan om vägarna är gamla blöjor, snabbmatspåsar och ölburkar. 

Har förståelse
Trots att han tycker att det är äckligt har han viss förståelse för att folk kastar ut den här typen av saker genom bilfönstret. 

– På vissa ställen finns det ju inga soptunnor, säger han. 

Plastflaskor med urin är inte heller ovanligt. Det hittar Tommy Olofsson i stort sett varje dag. 

– Troligtvis är det lastbilschaufförer som inte ansett sig ha tid att stanna för att gå på toaletten, säger Frida Stålebjer. 

Någon direkt lösning på nedskräpningen har hon inte. 

– Att sätta ut fler soptunnor hjälper inte. Då använder folk dem som sopstation. Det bästa vore ju om folk började fundera lite på vad det gör med miljön, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".