Igår fick jag min nya rullator. Foto: Privat.
Eva Bergdahls blogg

"Helt plötsligt var han lokförare"

"Erik lånade en ny rock och hatt av en vän så han skulle se trevlig ut. Jag kommer ihåg att han var jättenervös inför mötet." Eva Bergdahl bloggar om hur det var att presentera sin blivande man Erik för sin familj. 

Hej, godmorgon mina kära vänner vart i världen Ni än befinner Er!

Åter en kall regnig morgon här i Karlskrona. Ja inte är det sommar inte, i går var det regn och kallt med, inget promenadväder alltså.

Passade på städa lägenheten.. Pyntade också lite med balkongen och där trivs jag nu.

Tack för alla Era svar, och Du Gilda du skulle bara våga låta bli att hälsa på. Och Ni som kommer till Blekinge och Karlskrona, skojar lite, men jag vill ju träffa så många som möjligt av mina vänner här.

Ja idag kl 10.00 ska Ingolf då vara på sjukhuset igen och nya prover för hjärtat.

I går kom de också med min nya rullator (se bilden). Härligt att jag kommer kunna var ute betydligt mer än vad som varit fallet hittills, men jag hade inga problem med att vara ute och gå i affärer i ungefär 4 timmar när Gösta var här.

Ja då fortsätter jag berätta lite om mitt liv. Kommer också avslutningsvis berätta ur det såg ut i samhället på den tiden jag var ung.

Ja, jag och Erik fortsatte träffas och en dag sa jag till min pappa att jag ville ta hem honom och presentera honom. Okej sa min far. Erik lånade en ny rock och hatt av en vän så han skulle se trevlig ut. Jag kommer ihåg att han var jättenervös inför mötet. Så kom han och pappa tog in honom i ett rum och låste dörren. Jag fick sitta utanför och vänta.

Men så kallade min far in mig och berättade han sagt till Erik att ville han ha mig fick han börja vid statligt verk och detta var järnvägen. Han körde taxi och hade olika arbeten innan.

Ja pappa ordnade detta, hur han bar sig åt vet jag inte. Det första Erik fick göra var att på natten putsa loken så de var rena och blänkte när de skulle användas på dagen. Sen fick han ett erbjudande om att gå  en kurs och efter det avancerade han till lokeldare, ett verkligt tungt jobb. Efter ytterligare ett par år fick han möjlighet att gå i skola för blivande lokförare. Han klarade denna kurs och så var han helt plötsligt lokförare. Ni kommer väl ihåg vad den kloka gumman spådde om att jag skulle gifta mig med en man med gula ränder i mössan och det hade han ju nu.

Vi gifte oss också nu och jag minns att jag var besviken på mor och far som ville ha ett fint bröllopp. Jag önskade mig en säng istället.

Vår första lägenhet var en liten sådan strax utanför centrum. Vi trivdes och hade det bra frånsett att vi var fattiga. Här föddes också Ingolf och då var året 1943, det hemska kriget var över.

Det var väldigt långt för min man att cykla till arbetet och vi fick erbjudande om att hyra en lägenhet i ett hus närmare centrum och gjorde så. Detta var inte långt från där vi sedan byggde vårt hus, mer om detta senare.

Barnvagn till Ingolf fick jag av min mans syster som hade fött en son några år innan och också bodde i Sölvesborg. Vi hade ju inte råd att köpa barnvagn, men denna var bra och jag gick långa, långa rundor med Ingolf i den.

Jag fortsätter i morgon, kommer också i avslutningen av berättelsen beskriva hur det såg ut i samhället på den tiden.

Ha nu en riktig ljuvlig dag mina vänner och ta vara på denna dagen i morgon vet vi inget.

Kramar Er vän

Eva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".