Skodaägare är emotionellt instabila i större omfattning än andra enligt undersökningen. Foto: Marcus Erixson/Scanpix
Blekinge

Visa mig din bil och jag säger vem du är

Forskaren: "Vi väljer bil utfrån hur vi är"
4:10 min

Kör man Skoda är man mer emotionellt instabil än andra, impulsiva kvinnor kör BMW och utåtriktade män glider fram i en Saab. Dessa slutsatser och många fler dras i en ny undersökning som SOM-institutet har gjort.

Bilen du kör säger mer om dig än du tror.

En undersökning som SOM-institutet i Göteborg gjort på ensamstående bilägare visar bland annat att Toyota- och Nissanägare är välvilliga, inåtvända personer väljer Volvo eller Opel och utåtriktade väljer Peugeot.

3000 personer har fått göra ett personlighetstest på 15 frågor och sedan har det gått att dra vissa slutsatser utifrån resultatet.

– Man får väl ta tolkningarna lite försiktigt eftersom det är ganska små grupper vi undersökt. Men det är inte så konstigt att olika personlighetstyper dras till olika bilar. Människor är olika och väljer utifrån hur de är, säger John Magnus Roos, doktor i i psykologi och forskare vid bland annat Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".