1 av 2
Blekinge Museum. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Richard Bauer, chef för Marinmuseum och Marcus Sandekjer, chef för Blekinge Museum. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Karlskrona

Unikt museisamarbete över länsgränserna

På måndag inleds ett unikt samarbete mellan Blekingemuseum, Marinmuseum i Karlskrona och fem andra kulturinstitutioner i Kalmar och på Öland. Tillsammans hoppas de på att locka fler kulturintresserade till sydöstra Sverige.

Museichef Marcus Sandekjer på Blekinge Museum vill visa att det finns väldigt starka kulturaktörer i sydöstra Sverige.

– Vi vill sätta oss på kartan och det kan vi bara göra gemensamt, säger han.

Nytt samarbete
I det nya samarbetet ingår, förutom muséerna i Karlskrona, även Kalmar slott, Kalmar Konstmuseum, Eketorp på Öland, Borgholms slott och Kalmar Läns Museum. Tanken är att hjälpa varandra och locka fler besökare. Från och med 1 juli kommer en gemensam kupong att delas ut där alla besökare erbjuds 20 procent rabatt på samtliga ställen som ingår i samarbetet.

– Vi har gjort olika undersökningar som visar att folk är villiga att resa upp till en timme ungefär, och det gör ju att vi får helt andra möjligheter att Kalmar och Ölandsturisterna kan ta sig ner till Karlskrona, säger Marcus Sandekjer.

Hoppas på mersmak
Han hoppas att turisterna ska stanna lite längre och upptäcka att det finns mycket att göra på kultursidan i Blekinge. Han ser fram emot att samarbetet kommer i gång.

– Det är första gången som vi samverkar på det här sättet, mellan de här institutionerna och mellan Blekinge och Småland, så att det är jättekul att det kommer i gång. Jag är spänd på hur det kommer gå vidare sen.

Molly Berggren
molly.berggren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".