Foto: Privat.
Eva Bergdahls blogg

"Här var ju bara ett stenröse förut "

"Ni vet att jag älskar blommor och snart var hela trädgården full av dem och en massa fruktträd. Jag minns att ett år fick vi så mycket äpplen att jag fick ställa ut en korg så att folk kunde ta äpplen med sig hem." Eva Bergdahl bloggar om hur hon gjorde i ordning sin första trädgård. 

Hej, godmorgon mina vänner vart i världen Ni än befinner Er!

Idag skiner solen, men molnen börjar komma fram och det är då ingen rolig sommar vi upplever.

Helgen har varit i lugnets tecken med lite promenader och rullatorn är verkligen ett suveränt hjälpmedel. Sen blev det mest tv-tittande med sport och film.

Ja, för första gången grillade vi också på balkongen, det blev flintastek och kyckling till Noie som ej gillade steken.

Ingolf och Tack var också på second hand och hittade två riktigt vackra tavlor målade på duk till rena fyndpriset, kunde läsa om den ena konstnären på internet.

I dag är det också dags för Tack att skriva in sig i skolan för läsa svenska. Hon ser verkligen fram emot det, men Noie skrattar åt henne och säger "Du är för gammal för att gå i skolan mamma." Noie var för övrigt hela dagen på leklandet, han utnyttjar alla saker de har där. Men mest populärt är radiobilarna, där var otroligt mycket barn med.

Tack för Era svar på bloggen! Jag kan tänka mig att idag är första semesterdagen för många av Er, nu hoppas vi på ändring av vädret så vi alla kan njuta av sol sommar,bad.

Så fortsätter jag berättelsen om mitt liv;

Vi var som jag nämnt tidigare en otroligt lycklig familj i eget hus. Ingolf vaknade alltid vid 4-tiden på morgonen och somnade inte om. Jag steg upp och gick ut i trädgården och donade. Klippte ibland gräset men det var inte populärt hos grannen som kom över en dag och bad mig vänta med att klippa det så de kunde sova.

Ni vet att jag älskar blommor och snart var hela trädgården full av dem samt många fruktträd. Jag minns att ett år fick vi så mycket äpplen att jag fick ställa ut en korg så att folk kunde ta äpplen med sig hem. Det ringde också en dag på dörren och där stod kommunalrådet i Sölvesborg, han ville bara säga att han tyckte vi borde ha ett pris som hade kunnat få trädgården så otroligt fint, här var ju bara ett stenröse förut som han uttryckte det. Ni ska tro jag blev glad.

Erik spelade också fotboll för Sölvesborg och Ingolf älskade när vi cyklade och tittade på matcherna. I halvtid sprang han alltid in på planen och spelade boll. Ja på tal om boll, tänk hur de såg ut på den tiden, de var sydda där man skulle pumpa upp dem och när Erik kom hem hade han nästan alltid bulor och märken efter bollen när han nickat. Skorna fick man slå dubbar i själva och ofta stack spikar upp genom skon och in i strumporna.

Vi hade ingen altan till huset men nu byggde vi själva en och den hade vi stor glädje av hela tiden vi hade huset.

Det var inte långt till badstranden heller (Tredenborg) och dit cyklade jag med Ingolf på somrarna och badade. Ingolf fick också åka med Erik ibland på tåget och han älskade när han fick dra i ångvisslan så det tutade.

Åren gick och allt var frid och fröjd, vi är nu framme vid 1949 och jag var gravid igen.

Fortsätter i morgon om vad som händer efter det.

Nu önskar jag Er alla en riktigt underbar dag och hoppas vädret är på Er sida. Var rädda om Er så härs vi igen i morgon,

kramar

Eva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".