Teckenspråket har händerna som främsta verktyg. Arkivfoto: Knut Erik Knudsen/Scanpix
Skola

Teckenspråk blir valbart språk i gymnasieskolan

"Samtidigt stor brist på behöriga lärare"
1:29 min

Teckenspråket kan bli ett alternativ till moderna språk som franska och spanska i gymnasieskolan. Det genom en ny lag som träder i kraft idag.

– Det är tio tusen människor i Sverige som har det här som sitt förstaspråk och för dem kommer det innebära att de kommer möta fler människor som de kan kommunicera med, säger Christer Fleur som är regionchef för Specialpedagogiska skolmyndigheten i södra Sverige.

Det som alltså händer nu efter att lagen trätt i kraft är att man istället för moderna språk som till exempel franska och spanska, kan välja teckenspråk. Men Christer Fleur är inte säker på att detta bara är positivt.

– Det finns ett problem med detta och det är att det finns en stor brist på behöriga teckenspråkslärare, men man får hoppas på att kommunerna kan lösa det här på ett konstruktivt och bra sätt, säger han. 

Något som ännu inte är klart är om teckenspråk ska ge så kallade meritpoäng som vissa kurser i de moderna språken ger idag och Christer Fleur är också osäker på hur gymnasieeleverna kommer att välja.

– Det beror på vad man värderar, det är klart att jag inte kan använda teckenspråk när jag är utomlands, men jag kan resa hemma med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".