Bosse Ohlsson och Berne Strand trivs i radiostudion. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Många tystnar – men Bosse och Berne fortsätter

"Om vi så bara har 10 lyssnare har vi vunnit något på det"
1:35 min

I Blekinge finns bara någon enstaka förening kvar som fortfarande sänder närradio. En av dem är Radio Sölvesborg, som funnits sedan 1987. Där är det eldsjälarna Bosse Ohlsson och Berne Strand som ser till att det fortfarande låter på frekvensen 92,0.

Deras arbete är helt och hållet ideellt. Och det är just det obetalda arbetet som gör att det finns så få närradiostationer kvar, tror de.

– Folk vill inte arbeta ideellt idag och det här är i högsta grad ett ideellt jobb, säger Bosse Ohlsson.

– Jag tror inte folk har tid att ägna sig åt den här verksamheten. I normalfallet har jag lagt 2-3 timmar per dag och ibland har det blivit mer, säger Berne Strand.

Allt färre föreningar
För 20 år sedan fanns 1 800 föreningar som sände närradio, numera är det runt 700-800 stycken, enligt Närradions riksorganisation.

I Radio Sölvesborg sänds musik dygnet runt, det dyker upp arrangemangstips och så sänder även medieeleverna på Furulundskolan radio några kvällar i veckan.

Sänder kommunfullmäktige
Ytterligare en viktig del av Radio Sölvesborg är att kommunfullmäktigesammanträdena direktsänds varje månad.

– Jag tycker det är en demokratisk rättighet att man ska kunna höra kommunfullmäktigeledamöterna när de diskuterar olika saker. Om det så bara är 10 lyssnare på ett sådant program så tycker jag att vi har vunnit någonting på det, säger Bosse Ohlsson.

Lyssnarna berömmer
Exakt hur många lyssnare Radio Sölvesborg har är oklart men då och då får Bosse och Berne gensvar av lyssnarna. Och det är något som verkligen värmer.

– Folk ringer hit, vi får rosor i tidningen, man möter folk på stan. Det tycker jag är tillräckligt, det säger det mesta, säger Berne Strand.

LYSSNA MER:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".