Det började med 260 kronor. I dag ligger barnbidraget på 1 050. Foto: Janerik Henriksson/SR Gävleborg.
Blekinge

Barnbidraget 65 år: "Borde vara dubbelt så mycket"

Förälder: "Barnbidraget går till blöjor och kläder"
2:37 min

Det allmänna barnbidraget firar 65-årsjubileum i år. När det infördes 1948 var det 260 kronor i månaden för ett barn, idag är det 1050 kronor i månaden för ett barn.

Barnbidraget har ökat med 163 procent om man räknar om det till dagens kostnader och det har varit viktigt för utvecklingen av välfärden i Sverige menar Erika Pahne som är ekonom på Institutet för privatekonomi.

– Det betyder mycket för många. Det täcker inte allt men det är en slags bottengranti för att man ska känna att man har råd att skaffa barn, säger Erika Pahne.

Grundbidraget har nu legat på samma nivå sedan 2005.

För många föräldrar är det ett både välkommet och nödvändigt bidrag och småbarnsföräldern Josefine Danielsson tycker gott det kunde höjas.

– Ja, jag tycker det är för lite. Barn kostar mer än man tror. Bara att köpa kläder, det räcker inte. Och ju äldre de blir desto dyrare blir det, säger Josefine Danielsson.

Fråga

Barnbidraget

  • Barnbidraget har enligt grundregeln automatiskt betalats ut till mamman.  
  • 2006 infördes möjligheten att dela bidraget mellan föräldrarna men detta kräver ett aktivt beslut och i praktiken har det endast utnyttjats i liten omfattning.
  • En orsak till det kan vara att båda föräldrarna måste vara överens, vilket i praktiken ger den ena föräldern vetorätt.  Enligt ett aktuellt regeringsförslag ska grundregeln i stället vara att barnbidraget delas lika mellan föräldrar med gemensam vårdnad.  
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".