Nada Mladenovic är chef på arbetsförmedlingen Karlskrona Ronneby. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Rekordlågt förtroende för Arbetsförmedlingen

"Man får inte så mycket hjälp och stöd"
1:25 min

Av alla myndigheter har svenskarna lägst förtroende för Arbetsförmedlingen. De arbetssökandes förväntningar krockar med myndighetens uppdrag, tror Nada Mladenovic som är chef för Arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby. 

Arbetsförmedlingen får bottenbetyg av allmänheten i en ny undersökning.

Nada Mladenovic säger att Arbetsförmedlingen behöver jobba på att nå ut till kunderna så att de vet vilka uppdrag de får av regeringen.

– Man har kanske förväntningar om att man ska få ett jobb och det är inte det vi gör. Vi förmedlar arbeten. Då är det klart att man blir besviken.

Extra svårt blir det i tider med lågkonjunktur då jobben är färre, menar Nada Mladenovic.

Det är Svenska Dagbladet som fått ta del av Sifos undersökning av allmänhetens förtroende för svenska myndigheter och med 27 minuspoäng i mätningen ligger Arbetsförmedlingen klart sist.

Flera blekingar har också lågt förtroende för Arbetsförmedlingen. En av dem är Fermes Ahmadi som har sökt jobb i tre år. Hon känner att hon inte får den hjälp hon behöver.

– Det är bara att söka jobb och söka jobb, men det finns ingenting. Det har jag hållt på med i tre år nu, sprungit fram och tillbaka. Man kommer ingenstans, säger hon.

Holmsjöbon Angelika Johansson håller med:

– Jag tycker inte att man får så mycket hjälp och stöd som man tror att man kan få.

Nada Mladenovic tycker att personalen på Arbetsförmedlingen gör ett bra jobb och hon tycker att Arbetsförmedlingen förtjänar ett bättre rykte, främst personalen här i Blekinge.

– Det är ett fullt hus på tre våningar som gör ett jättebra jobb. De är engagerade och stöttar flera hundra människor varje månad. Det är ledsamt att gå till jobbet och höra att man inte har förtroendet hos allmänheten.

Daniel Svensson
daniel.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".