1 av 3
Joakim Hemberg är oroad över de döende askträden. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio.
2 av 3
De sjuka askarna ruttnar och kan till slut dö. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio.
3 av 3
Så här ser en frisk ask ut. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio.
BLEKINGE

Behöver hjälp att bekämpa askdöden

"Många hotade arter knutna till sig"
1:13 min

Nu behövs allmänhetens hjälp att hitta friska askträd vars gener kan användas i framtiden. Mer än hälften av askarna i länets skogar är angripna av Askskottssjukan, en svampsjukdom som gör att träden ruttnar. Konsekvenserna blir stora om asken försvinner, menar Joakim Hemberg på Skogsstyrelsen i Ronneby.

Enligt honom är asken mycket viktig.
– Det är inget jättevanligt träd i Blekinge även om den finns spridd lite här och var. Men den har väldigt många hotade arter knutna till sig specifikt som bara kan leva i asken. Försvinner asken så försvinner ju de arterna också, säger Joakim Hemberg.

Hitta starka gener
Men vissa askar är starkare än andra och kan växa bland dom angripna utan att själva påverkas. För att rädda asken har bland annat Sveriges lantbruksuniversitet påbörjat en insamling av kvistar från dessa. Målet är att ta reda på varför vissa angrips och andra inte.

Utbrett problem
I dagsläget ser framtiden mörk ut för trädarten. Andelen angripna askar ökar för varje år, berättar Joakim Hemberg.

– Det är långt mer än hälften av askarna som angrips skulle jag uppskatta. Man har gjort en del inventeringar, till exempel i Västra götalands län gjorde man det nyligen. Där låg det på 76 procent. Här är det förmodligen något liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".