1 av 15
Katten Dollar är tillsammans med kompisen Kitty det gulligaste husdjuret i hela Sölvesborg. Här i famnen på matte Laura. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 15
Lurviga magar. Mattarna Alicia och Laura håller upp vinnarkatterna Kitty och Dollar. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
3 av 15
Råttan Eskil passade på att visa upp sin långa svans när matte Casja Henningsson höll upp honom. Och längre kommer den bli, Eskil är nämligen bara några månader gammal och kommer att växa till sig ordentligt. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
4 av 15
"Loppan är en nyfiken och busig skogskatt, som gärna leker med andra djur", säger matte Linnea Ekman, 6 år.
5 av 15
Linneas mamma Susanne Ekman har med sig katten Missan, som är lite lugnare och försiktigare än Loppan. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
6 av 15
Sebastian Hansson, 12 år, tävlar med bondkatten Zäta. -- Hon är kelen, men kan bli stimmig om kvällarna när man ska sova. Jag tror det blir svårt för oss att vinna, för det är så många söta djur som är med och tävlar, säger han.
7 av 15
Tuva Eriksson tävlar med kaninungarna Bubblan och Mimmi. Bubblan är en svartvit holländsk kanin, nio veckor gammal. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
8 av 15
Bubblans kompis heter Mimmi och är en dvärgvädurskanin. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
9 av 15
Moa Svensson försöker lugna marsvinet Poppis som är rädd för de andra djuren på utställningen. "Han har aldrig varit ute bland så många andra innan", förklarar hon. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
10 av 15
Minna Virtanen kelar med marsvinet Blomman som är kompis till Poppis, och minst lika rädd. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio,
11 av 15
Dvärghamstern Musse är precis ett år gammal. Honom köpte nämligen Tindra Hjärtenflo efter att ha besökt smådjursutställningen förra året. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio,
12 av 15
Kaninen Gottis ställer upp i tävlingen för andra året i rad och matte Elin Carlsson hoppas att han ska få prisplats i år. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
13 av 15
Gottis- en vinnarkanin? Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
14 av 15
Kaninen Vicky - en av de lurvigare deltagarna. "Hon är nyfiken, orädd och hoppar bra över hinder" berättar matte Hanna Burreau. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
15 av 15
Kaninen Vicky är en riktig hoppare. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Katten Dollar är sötast i Sölvesborg

Isabella Ljungberg: "De flesta tror att det är väldigt stora möss"
21 min

Kattungarna Dollar och Kitty är de sötaste husdjuren i hela Sölvesborg. Det fastställdes klockan 12 i Biblioteksparken, där massvis av lurviga, ulliga och gulliga djur hade samlats i dag.  

Alla vill fram och klappa vinnarkatterna Kitty och Dollar strax efter att de har korats till Sölvesborgs gulligaste husdjur. Mattarna Laura och Alicia får hålla fram dem till alla händer som vill känna på den mjuka pälsen. Men det finns gott om andra söta djur i parken också. 

Kaniner, hamstrar, marsvin och katter dominerar, men här och där dyker ett lite ovanligare husdjur upp. Bland dem finns Eskil och Bacon. De är små, mjuka och söta. Men har en lång och hårlös svans. 

– Jag har aldrig varit rädd för råttor som många andra, tvärtom så tycker jag de är jättesöta, säger Eskil och Bacons matte Cajsa Henningsson. 

Hon trodde inte att råttorna skulle ha så stor chans på dagens smådjursutställning,  men tippade att det innebar ett plus att ha lite ovanliga djur. 

– De sticker ju ut lite, säger hon.

I en bur några meter bort ligger en liten, liten varelse tryggt i sitt plasthus. Musse är exakt ett år gammal, för matte Tindra Hjärtenflo köpte honom efter att ha besökt smådjursutställningen förra året. 

– Han älskar solrosfrön och är riktigt busig, berättar Tindra när hon lyfter ut sin dvärghamster ur buren. 

I ett koppel på ett bord står kaninen Ludde med en rosett fäst vid halsen. Matte Malva Jönsson berättar att det inte är första gången som Ludde tävlar. 

– Han har varit med i en utställning förut och kom femma då, säger hon.

Stina Linde
kristina.linde@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".