Jan Björklund presenterade regeringens tankar på en utbildningsgaranti i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery
Karlskrona

"Garantin borde kommit tidigare"

Friskolerektor: Man borde ha varit bättre förberedd.
1:04 min

Regeringens tankar på ett slags utbildningsgaranti för gymnasieeleverna på landets friskolor är en en bra idé. Det menar Liselotte Wiktorsson-Samuelsson, som är rektor för Praktiska gymnasiet i Karlskrona.

Regeringen vill att eleverna ska få gå färdigt sin påbörjade utbildning med samma program och inriktning, även om deras friskola skulle gå i konkurs.

Lika villkor 
Det som skulle garantera det är att skolorna betalar in en avgift till kommunen, som i sin tur tar på sig ansvaret att antingen driva skolan vidare, eller erbjuda en motsvarande kommunal utbildning.

– Det är ett bra förslag, men de kommunala gymnasierna måste på samma sätt skydda sig mot en nedläggning, annars blir det inte konkurrens på lika villkor, säger Liselotte Wiktorsson-Samuelsson.

Fortfarande saknas många detaljer runt förslaget, och hur de kommunala gymnasierna skulle skyddas mot en eventuell nedläggning framgår inte heller.

Inte förvånad
De senaste åren har flera fristående gymnasieskolor försatts i konkurs och i vissa fall har eleverna ställts på bar backe. Med de händelserna i backspegeln är Liselotte Wiktorsson-Samuelsson inte förvånad över allianspartiernas tankar.

– Nej, men förslaget borde ha kommit tidigare och man borde ha varit bättre förberedd på att sådant här kunde inträffa, säger hon. 

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".