Foto: Privat.
Eva Bergdahls blogg

"Det året hade vi råd att skaffa vår första tv-apparat"

"1958 gick också fotbolls-VM i Sverige. Sverige gick ju till VM-final mot Brasilien och blev sen tvåa. Det var det året Pelé som då var ung fick sitt genombrott som fotbollsspelare." Eva Bergdahl bloggar om två stora saker som hände i slutet av 1950-talet. 

Hej godmorgon mina kära vänner vart i världen Ni än befinner Er!

Ja, åter en underbar solig morgon och riktigt varmt. Jag såg på väderrapporten att just Karlskrona tillhörde de platser som har mest sol idag.

Kanske är det dags idag för första doppet? Vi får se om det fortsätter vara varmt.

Underbar dag i går med sol hela dagen, på kvällen grillade vi korv på balkongen.

Kan Ni tänka Er, Noie tjatar på Tack att han vill att skolan skall börja snart, detta ett stort beröm till bl.a lärarinnan Helena att han trivs så bra efter kort tid där.

Annars såg jag en fantastiskt fin fotbollsmatch mellan Helsingborg-Göteborg där det slutade 1-1. Sen blev det en stund med Lotta på Liseberg.

Tack till Er för svaren på bloggen!

Fortsätter här om mitt liv:

Ja nu hade vi skaffat en radioapparat med en bandspelare till, en jättestor apparat som tog upp stor plats i ena rummet. Vi fick bla in Luxemburg efter mycket sökande på denna radio, ljudet var bara "hörbart". Än idag minns jag när Ingemar Johansson boxades mot Floyd Patesson året 1958 och detta sändes av Ulf Nilsson som reporter. Hos oss kom det säkert 50 personer som inte fick in denna kanal och ville lyssna på detta, det sändes mitt i natten. Det blev till att bre många smörgåsar, men det var ju bara trevligt.

Nu fick jag också förfrågningar om att stå i en lottkiosk och sälja lotter för en idrottsförening. Tänk detta gjorde jag sedan i 40 år och slutade när jag var 80 år. Mer om detta senare.

En dag väntade jag hem Erik vid 11-tiden, men han kom ej och jag gick omkring var så så orolig att något hänt honom. Så kom han då långt senare och var genomblöt hela han. Då, när han cyklade hem från jobbet (det var vinter, isen låg), hörde han rop på hjälp, mitt ute i vattnet 75 meter från land. Han slängde sin cykel och gick ut på isen som brast.

Då ålade han sig hela vägen ut till mannen som var i 25-årsåldern och efter mycket besvär när isen brast, fick han till slut upp honom och kunde hjälpa honom till land. Jag tyckte detta var fruktansvärt han kunde ju själv ha drunknat där. Kommer ihåg att landshövdingen kom hem med en blomma och ett diplom för rådigt ingripande.

Detta år hade vi också råd att skaffa vår första tv-apparat, den var ju svartvit på den tiden, men detta var glädjestunder för oss alla.

Ni som frågar efter den tekniska utvecklingen från att jag föddes till idag, jag kommer i en särskild rapport senare berätta vad jag minns om detta.

1958 gick också fotbolls-VM i Sverige. Erik fick biljetter till flera matcher och fick bo hos en annan lokförare i Stockholm. Ingolf fick också se några matcher, detta talade Erik sen ofta om som en av de bästa minnena i livet när det gällde sportupplevelser. Sverige gick ju till VM-final mot Brasilien och blev sen tvåa, det var det året Pelé som då var ung fick sitt genombrott som fotbollsspelare.

Min far hade nu också ett år senare blivit sjuk och jag reste nästan dagligen för att hälsa på honom. Min mamma däremot var frisk som en nötkärna och som jag berättat innan blev hon ju 101 år. Tänk vad nytta vi hade av fribiljetter på järnvägen, hade ju aldrig aldrig haft råd köpa biljetter för dessa resor.

Jag hade nu otroligt många fina vänner och trivdes så bra som man bara kan göra. Senare under min tid i lottkiosken fick jag också många, många vänner. Tänk nu har jag Er med här på bloggen på gamla dar. Visst har jag haft och har ett lyckligt liv.

Nu hade Gösta följt med storebror och börjat spela pingis. Han blev också rätt duktig och spelade faktisk i landslaget för juniorer, men Ingolf var klart bättre måste erkännas. De två förde också år 1961 upp Frigg i allsvenskan tillsammans med Krister Johansson och Ronny Trulsson. Erik skulle också bli ordförande i denna förening och det under lång tid.

Ja, just nu när jag skriver detta tänker jag på alla vänner jag hade. Nu finns bara ett fåtal kvar av dem, men med dem har jag telefonkontakt varje vecka.

Nu började vi också Erik och jag att planera för lite utlandsresor, ja vilka underbara minnen och roliga sådana jag kan berätta om senare.

Tyvärr dog min far detta året. Ingolf var på träningsläger och han älskade morfar, det var verkligen svårt att berätta detta för honom och det var hemskt även för mig. Han hade ju trots allt hjälpt oss så vi kunde få ett hus och ha mat för dagen när vi inte hade råd att köpa det.

Jag saknade honom mycket. Min syster och hennes man och Raymond bodde ju kvar i huset, men mamma klarade sig perfekt på Egen hand, även om livet aldrig blev detsamma för henne efter pappas bortgång. Ja så är det ju för de flesta när vi mister någon när och kär.

Ingolf åkte nu till Polen, Ryssland och faktiskt Östtyskland för att spela pingis, han berättade senare hur vackert det var i Östtyskland med gröna parker och annat. Men oj oj så hemskt att se dessa militärer på Berlinmuren och vilken kontroll det var. Att ta med pengar från Västtyskland var helt otänkbart, dessa fick de lämna vid gränsövergången berättade han.

Ja mina kära vänner jag fortsätter nu i morgon.

Ha den bästa dag som finns och njut av en Svensk sommar när den är som bäst,

Kramar till Er alla mina vänner

Eva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".