Jourhavande präster via 112 kan komma att försvinna.
inrikes

Jourtelefon med präster kan försvinna från 112

"Många i nöd kommer inte att få hjälp"
1:30 min

Förra året tog jourhavande präster emot 69 000 samtal från människor i nöd. Men nu är ansvariga för verksamheten oroliga för utvecklingen. En statlig utredning föreslår att människor som ringer larmnumret 112 i framtiden inte ska kopplas vidare till jourhavande präst när det är en medmänniska som efterfrågas.

Monica Eckerdal som samordnar tjänsten inom Svenska kyrkan är kritisk till förslaget:

– Alla våra samtal kommer via 112, vi använder idag inget riktnummer, säger hon.

Att skaffa ett 020-nummer är inget problem för Svenska kyrkan, men risken är att många i nöd inte kommer att få hjälp.

– De människor som inte har råd att ringa något annat nummer än 112 kommer kanske inte att ringa ett 020-nummer, så dem tappar vi direkt. Och de som ringer 112 för att få samtalsstöd och får svaret att det man inte kan få det... Vi kan inte garantera att de ringer ytterligare ett nummer, så då tappar vi dem med, säger Monica Eckerdal. Det är en katastrof, många av de här människorna har självmordstankar. 

För att bland annat skapa en gemensam syn på hur man hanterar svåra situationer när människor funderar på självmord samlas frivilligarbetare från många länder i Göteborg idag för en internationell konferens.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".