I Blekinge skolkar färre, medan motsatta trenden gäller för hela landet. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Blekinge län

Skolket minskar i länet - men ökar i landet

Skolket i gymnasiet har minskat i länet, och allt färre elever blir av med sitt studiebidrag. Läsåret 2012/2013 fick 363 elever i Blekinge län sitt studiebidrag indraget. Det är en minskning, eftersom 431 var motsvarande siffra förra året. I hela landet ser trenden däremot negativ ut. 

Drygt 21 000 elever på gymnasieskolorna i landet fick studiebidraget indraget läsåret 2012/2013 på grund av skolk. Det är en rekordhög nivå - 6,2 procent av alla elever. 63 procent av de som skolkar är killar. Fristående skolor rapporterar en högre andel skolkare än de kommunala skolorna.

Andeas Dahlkvist, utredare på CSN berättar i ett pressmeddelande att de har sett en ökning av andelen indragna studiebidrag på grund av skolk i flera års tid.

I Blekinge går trenden däremot åt andra hållet. Mot drygt 431 elever förra läsåret, fick 363 stycken studiebidraget indraget detta läsåret. 

Nya regler 2012
Fram till den 1 januari 2012 kunde en elev vara borta cirka 20 procent av undervisningstiden utan att studiebidraget påverkades. Det motsvarade ungefär en dag i veckan.  Efter den 1 januari 2012 ska skolorna rapportera till CSN om den ogiltiga frånvaron är upprepad och i fall den uppgår till mer än några timmar per månad.

Skillnader mellan program
CSN har i år för första gången även tittat på skillnader i den ogiltiga frånvaron mellan olika gymnasieprogram.
– Andelen elever som får studiebidraget indraget är lägre på de högskoleförberedande programmen än på de yrkesförberedande. En orsak kan vara att skillnader i föräldrarnas utbildningsnivå, vilket har visat sig ha betydelse för hur väl ungdomar lyckas i sina gymnasiestudier, säger Andreas Dahlkvist.

Alexander Jungå
alexander.junga@sverigesradio.se

Elever med indraget studiestöd 2012/13

2011/12 inom parantes

Karlshamn: 33 (74)

Karlskrona: 180 (163)

Olofström: 44 (92)

Ronneby: 72 (51)

Sölvesborg: 36 (55)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".