Grafitti av Patrick Gunnarsson. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
Karlshamn

Lagliga graffitiväggar i alla kommuner utom i Karlshamn

"Ett sätt att tillgängliggöra det offentliga rummet"
1:19 min

Alla kommuner i Blekinge har lagliga platser där det går att måla graffiti utom Karlshamn. I Karlskrona finns en laglig vägg i en cykeltunnel i Wämöparken. Det är viktigt att ta graffiti på allvar tycker kulturchefen Annika Eklund.

– Det här är ju ett sätt att faktiskt tillgängliggöra delar av det offentliga rummet till personer som har det här behovet av att uttrycka sig. Ofta är det ju yngre människor som är på väg att söka ett uttryck. Jag har ju själv följt ett antal ungdomar som senare har kommit in på konstskolor och arkitektskolor och så vidare, som börjat just med graffiti, säger kulturchefen Annika Eklund.

Tillåtet i gångtunnlar
På Killebomfestivalen i Sölvesborg hade de nyligen två graffitiväggar som gick att flytta på och dessa var mycket uppskattade och välbesökta. Förhoppningen är att det ska tillverkas fler som kan placeras på olika ställen i stan. I Olofström är det tillåtet att måla graffiti i kommunens gångtunnlar.

I Karlshamn däremot finns det ingen plats i stan där det går skapa grafitti lagligt. Det är heller inte något som diskuterats i kommunen. Fritidschefen Thomas Dahlbom upplever att det inte finns något större behov.

– Vi kan ju inte veta om det finns ett behov om det inte är någon som påtalar att man har önskemål om att få någonting sånt här. Det är inte så att jag upplever graffiti i sig som nån stor företeelse i Karlshamn. Däremot så finns klotter och det uppfattar vi som ren vandalisering, det finns det ju naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".