Foto: Scanpix

Tre kronor per liter till utländska jordgubbsplockare

Kommunal: "Alldeles för låg lön"
1:28 min

Månadslönen är betydligt mindre än den minimilön som personen skulle ha haft med kommunals kollektivavtal för lantarbetare. Marzena från Polen plockar jordgubbar hos Olle Svenssons AB utanför Olofström, och hon vet varför inga svenskar jobbar som bärplockare – lönen.

– För lite pengar. Jag tror att det är för lite pengar för svenskar, säger Marzena.

Hon kommer från byn Salevo i norra Polen och plockar i snitt 35 till 45 liter jordgubbar om dagen i Olofström. Det motsvarar en lön på omkring 13 000 kronor före skatt. Hon hade gärna önskat att det varit lite mer än så.

Pia Nyberg som är administrativ chef på Olle Svensson AB gör en överslagsräkning och tycker att lönen är rimlig.

– Visst, men du hamnar ju på över 115 kronor i timmen, säger hon.

Men trots att Marzena tycker att det är lite pengar är hon ändå nöjd, för i Polen hade hon tjänat ungefär 2 000 på samma jobb. Men Stefan Elofsson, Kommunals fackombud i Blekinge är inte nöjd med det.

– Det är ju en alldeles för låg lön, en minimilön inom trädgårdsodling är 17 455 kronor per månad, säger han.

Vad tror du hade hänt om en polsk person kommit till en svensk bärplockarföretag och sagt att de borde teckna svenska kollektivavtal, jag vill ha mer betalt?

– De hade väl troligtvis inte fått något jobb.

Hade det varit bättre?

– Det blir en snedvriden konkurrens, det finns ju företag som betalar ut avtalsenliga löner, så konkurrensen blir ju inte rättvis, säger Stefan Elofsson.

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sverigesradio.se

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".