1 av 2
Ingen vill träna spelarna i åldrarna 15-17 år. Det kan vara en av orsakerna som gör att flera ungdomar slutar med fotboll. Foto: Oscar Anderberg
2 av 2
Föräldrarnas ovilja att jobba ideellt gör att föreningen tappar spelare, tror Asarums IF:s ordförande Thomas Lilja. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Sport

"Ingen vill ställa upp utan betalning"

Asarums IF/FK har svårt att få personer att ställa upp ideellt och träna spelarna i 15-17 årsåldern. Föreningens ordförande Thomas Lilja tror att det en av orsakerna som gör att flera ungdomar slutar med fotboll.

Asarums IF/FK har en policy som säger att lag med spelare som är över 15 år ska ha en föreningstränare. Är man yngre kan föräldratränare träna barnen.

Föreningens ordförande, Thomas Lilja, säger att det är svårt att få personer att ställa upp som föreningstränare.

– Det är ett ganska stort problem. Det är generellt svårt att hitta ideella krafter och få folk att ställa upp, säger han.

Tappar idrottare

Vanligtvis brukar man säga att de ungdomar som slutar med idrott i tonåren gör det på grund av att de hittar andra intressen. Thomas Lilja tror att det kan finns flera orsaker till det.

– Jag tror generellt att det blir ett tapp, men jag tror att det också att om inte rätt träning kan erbjudas så tappar man aktiva, säger han.

Tove Kluge
tove.kluge@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".