Lars Lavesson, psykolog. Foto: Kim Holm/Sveriges Radio.
Semester

Så undviker du semestergrälet

"Försök tänka efter hur den andra känner"
10 min

Semester kan vara en tid när man kommer samman på ett sätt som är lite speciellt jämfört med resten av året. Då kan gräl uppstå utifrån olika förväntningar som inte uppfylls. Undvik att planera för mycket, sänk aktivitetsnivån och ändra på rollfördelningen är några av tipsen psykolog Lars Lavesson bjuder på när det gäller att undvika gräl.

Den vanligaste orsaken till semestergräl är att man inte byter roll. När man har semester kan man ofta tro att man ska slippa de vardagliga bestyren.

– Förväntningarna är att man under semestern ska slippa ha det där man måste göra. Då kan semestern vara ett tillfälle där man delar på det här. Man tar den andras roll litegrann och det kräver empati och inkännande av den andras behov, säger Lars Lavesson.

Hur undviker man semestergräl?

– Man måste även tillåtas ha en roll där man får tillgodose egna behov. Mycket handlar om att få tillfällen under semestern att reflektera och tänka efter. Läsa en bok och slappna av. Inte prestera allt detta med aktiviteter, ungar, arbete och sånt. Det måste tillåtas av partnern och familjen, säger Lars Lavesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".