Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 7
Sofia Rolandsdotter spelar bas i Blekingebandet Frank Sylvester. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
2 av 7
Robin Åkerman är projektledare för Paraply Produktion. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio
3 av 7
Bandet Frank Sylvester består av: Sofia Rolandsdotter, Malin Hallqvist, Moa Hallqvist, Lois Dannert och Olivia Blanc.
4 av 7
Olivia Blanc sjunger i bandet Frank Sylvester. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
5 av 7
Moa Hallqvist sjunger i bandet Frank Sylvester. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
6 av 7
Lois Dannert spelar bas i bandet Frank Sylvester. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
7 av 7
Malin Hallqvist spelar trummor i bandet Frank Sylvester. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Blekinge

Festivalscenerna domineras av män

"Det känns ju väldigt inskränkt"
4:30 min

Festivalscenerna i Blekinge domineras av män. Enligt föreningen Jämställd festival var det förra året 79 procent manliga akter på Sveriges största festivaler. Blekinge är inget undantag. Vi har tittat på de fem största festivalerna i länet, med minst 15 musikakter.

Robin Åkerman är arrangör och bokare för Hassöfestivalen och Karlskrona Skärgårdsfest. Enligt honom är det många saker som ska klaffa när de bokar band till festivalerna.

– Tyvärr är det väl så att man inte riktigt sitter och tänker ur ett genusperspektiv när man bokar, utan vi gör en sammanställning av alla band som är ute och åker, alla lokala akter som vill komma och spela. Sen bedömer vi om det är en bra akt. Kan det liksom pusslas in i det totala startfältet för att ge en bra bredd och för att tilltala den målgruppen vi har på respektive arrangemang, säger han.

Stor majoritet är män

P4 Blekinge har tittat på de fem största festivalerna i Blekinge med minst 15 musikakter, däribland Hasslöfestivalen och Karlskrona Skärgårdsfest. Det ser likadant ut överallt, en stor majoritet av musikakterna är män. Sofia Rolandsdotter från bandet Frank Sylvester i Blekinge tycker det är jättetråkigt att det ser ut så här.

– Det känns ju väldigt inskränkt. Det känns ju som att man inte har tänkt utanför asken liksom. Det finns ju jättemånga akter som innehåller tjejer och ja, det känns som att man inte tänker utanför boxen. Eller att man kanske inte vågar riktigt, säger hon

Har väckt tankar
Bokaren Robin Åkerman håller till viss del med, men tycker att man också måste titta på hur det ser ut i utbudskatalogen.

En festival som har lyckats bra med könsfördelningen är Stockholm Music & Arts som sålde slut förra året. Jämställdhetsfrågan har väckt tankar hos Robin Åkerman

– När diskussionen kommer upp och du ställer frågan, självklart blir det intressant att tänka på det framöver, men jag kan väl påstå att hittills har man väl aldrig gjort så riktigt. Och har inte heller hört det i nåt annat forum där vi varit delaktiga att man har tagit in det perspektivet, säger han.

 

 

 

 

Hur vi har räknat

Vi har tittat på de fem största festivalerna i Blekinge med minst 15 musikakter, och vi har räknat på samma sätt som föreningen Jämställd festival. När det är över 50 procent kvinnor räknas det som en kvinnlig akt och över 50 procent män räknas som en manlig akt. Om det är lika många räknas det som mixat. En kvinnlig soloartist som har män i bandet räknas som en kvinnlig akt, medans ett band med en kvinnlig frontfigur och resten är män räknas som en manlig akt. Utifrån vad festivalerna uppger på sina hemsidor ser det ut så här:

Sweden Rock: 79 manliga akter, 4 kvinnliga akter ger 95,2 procent manliga akter.

Karlskrona Skärgårdsfest: 28 manliga akter, 10 kvinnliga akter, 1 mixad akt ger 74 procent manliga akter.

Hasslöfestivalen: 19 manliga akter ger 100 procent manliga akter (Maja Ivarsson i the Sounds räknas inte som en kvinnlig akt eftersom det är övervägande män i bandet)

Östersjöfestivalen: 32 manliga akter, 7 kvinnliga akter ger 82 procent manliga akter. Vi har endast räknat soloartister och band och inte trum- och dansgrupper, samt inte heller musikkåren.

Hällevik Tradjazz: 20 manliga akter, 2 kvinnliga akter, 1 mixad akt ger 91 procent manliga akter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".