Det ser ut att bli en god äppelskörd i år. Foto: Erlend Aas/Scanpix

Tecken på god äppelskörd

Allt tyder på att det blir rikliga äppelskördar i år. En viss värme i maj när träden blommade hade stor betydelse. Totalt odlas uppemot 20 000 ton äpplen och päron i Sverige varje år, 95 procent är äpplen.

– Vi har haft tur med vädret hittills. Vi hade en bra vår med viss värme i mitten av maj när träden blommade. Det är bra. Är det varmt arbetar bina bättre, säger Lars-Olof Börjesson, vd för Äppelriket, ett medlemsägt företag i Kivik som packar och marknadsför majoriteten av de sydsvenska odlarnas frukt.

Äppelrikets medlemmar svarar för 60 procent av volymen.  Försäljningsorganisationen Äppelriket har 83 medlemmar, främst på Österlen och runt Kristianstad men även i västra Skåne, i Blekinge och Småland.

Vanligaste äpplet i svensk fruktodling är Ingrid Marie, näst vanligaste sorten är Aroma och tredje Discovery. Vanligaste päronsorten är Clara Frijs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".