Towe Jaarnek Vann Baltic Song Contest 2013. Foto: Jennie Konrad/Sveriges Radio.
Baltic Song Contest

"Jag är förvånad över att jag kunde vinna"

3:37 min

Totalt tio bidrag från nio länder tävlade i Baltic Song Contest under Östersjöfestivalen, bland annat England, Italien, Norge, Polen och Sverige. Vinnaren, sångerskan Tove Jaarnek som är uppvuxen i Kallinge, har tävlat i Melodifestivalen två gånger. Första gången, 1991, blev hon tvåa efter Carola Häggkvist. På senare år har hon turnerat med artister som Thomas Di Leva, Jerry Williams och Mats Ronander.

– Det känns helt fantastiskt kul, jag har inte riktigt smält det än, jag tyckte det var så fantastiskt många bra artister och låtar. Jag hade en lugn ballad, så jag är lite förvånad över att jag kunde vinna det här.

Menar du att du inte är värd vinsten?
– Det är ju såhär med tävlingar att ballader brukar inte vinna. Och när jag väl hade sjungit i finalen, då tänkte jag ingenting, men så bara vann jag, i största glädje. Jag är bara jätteglad.

Vad känner du när du hör din vinnarlåt?
– Jag är glad och stolt över min låt, det är en stark melodi och en välgjord komposition, och bra text. Jag är jätteglad för vårt samarbete med de här låtskrivarna och producenterna, för vi håller på med ett album som kommer nästa år.

Du tävlade mot Miriam Bryant vars hit "Push play" går varm på P4, men du slog henne.
– Ja, tävlingar brukar ju vara lite mer upp-tempo, och min låt är ju nyutgiven, så därför är jag förvånad att jag tog vinsten före henne som har en kanonlåt.

Du sa att det brukar vara svårt att vinna med en ballad?
– Jag kanske har fel, men det brukar ju vara låtar med mer tempo så att folk kommer ihåg att sjunga dem, och min låt är av en liten annan sort. Men jag är jätteglad och förvånad. Och lycklig, naturligtvis.

Hur firar du?
– Jag hade mitt team och min man bakom mig. Sen åkte jag till Göteborg och blev mött av min dotter som ordnat en liten champagnebjudning på ett hotell i Göteborg, så det var jättekul. På kvällen blev jag bjuden av min dotter och ett gäng på middag, det var en underbar kväll.

Vad händer nu?
-- Nu ska jag prata med min partner och så ska vi planera nästa inspelning och olika evenemang ja ska sjunga på. Så vi har lite planering framför oss, kanske att jag hinner med en liten semestertur till Salzburg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista