Foto: SR

SMHI varnar för värme

"Kan innebära ökad dödlighet inom vissa riskgrupper"
3:19 min

SMHI har infört varningar för värmeböljor, vilket innebär att temperaturen ligger över 26 grader tre dagar i rad. I helgen mätte SMHI till 30,8 grader i Ronneby vilket var varmast i landet, och ett meddelande har gått ut för att förhindra dödsfall.

Nadine Damsberg som är meterolog på SMHI i Malmö säger att en varning, till skillnad från ett meddelande, kan innebära högre dödlighet inom vissa riskgrupper.

Syftet med varningar är att informera kommuner och landsting för att minska risken för negativa hälsoeffekter.

Checklista för värmebölja:

  • Drick mycket
    Drick mer än normalt, helst två liter vätska per dygn. Vid kroniskt hjärtbesvär är det dock viktigt att först rådgöra med en läkare om det finns några restriktioner vad gäller vätskeintag. Om du tillhör en riskgrupp kan vätskeersättning vara ett alternativ.
  • Tillför salt
    Ät lite saltare mat då och då för att återställa saltbalansen i kroppen.
  • Sänk kroppstemperaturen
    Vid tecken på värmeutmattning eller för snabb svalka doppa en handduk i kallt vatten, vrid ur och lägg runt nacke, i armhålor eller i ljumskar. Spola insidan av handlederna med kallt vatten eller ta ett kallt fotbad, en sval dusch eller ett bad.

Källa: Myndigheten för samhällskydd och beredskap

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".