Fredrik Persson är i full gång med att bärga djurens vinterfoder, några veckor tidigare än vanligt. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio
Blekinge

Torkan snabbar på skörden

1:03 min

Det är torrt på Blekinges åkrar. Sommarens värme skyndar på skörden som ligger några veckor tidigare än vanligt. Lantbrukaren Fredrik Persson börjar skörda sina åkrar i Rödeby tidigare än vanligt.

– Jag skulle tro att jag börjar tröska nästa vecka faktiskt. Inte havre och korn, utan raps och höstvete, säger han.

Det är framförallt den säd som såtts på våren som tar mest stryk av torkan. Rotsystemen är grunda och kommer att skördas ett par veckor tidigare än vanligt.

Lantmännens prognos för skörd av spannmål, oljeväxter och baljväxter ser trots torkan bra ut.

Men vallväxter som blir djurfoder slås flera gånger per säsong och behöver regn för att återhämta sig. Fredrik Persson har redan nu börjat bärga vinterfoder till kor och sina egna får.

– Det är helt klart mindre mängd gräs vi skördar här idag. Det är kanske 70 procent av vad det brukar vara, säger han.

Men som lantbrukare är han van vid att vädret inte alltid är perfekt.

– Det är så olika varje år, man vet att det är torrt ibland och ibland är det regnigt. Det får man leva med i den här branschen, säger lantbrukaren Fredrik Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista