Theodore Brook. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

Svårare få jobb när man pluggat till läkare utomlands

1:23 min

De senaste tio åren har allt fler svenskar pluggat till läkare utomlands. Men facket säger att det blir svårare för personer som pluggat utomlands att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Och det är något som Malmöbon Theodore Brook som pluggar till läkare i Polen också är orolig över.

Som för många andra var konkurrensen om de svenska platserna för tuff, och nu är Theodore inne på sitt andra år på läkarutbildningen i polska Gdansk.

– Jag tvingades till det eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med platser för att alla ska kunna komma in, säger 23-årige Theodore Brook.

Hälften har pluggat utomlands
De senaste tio åren har antalet svenskar som pluggar till läkare utomlands ökat fyra gånger, från omkring 700 år 2002 till 2 800 under förra läsåret. Över hälften av alla som får läkarlicens i Sverige har pluggat utomlands och antalet yrkesverksamma läkare med utländsk examen har ökat sen 90-talet. År 2010 var de nästan en fjärdedel av alla läkare, enligt Socialstyrelsen. Samtidigt har Sverige läkarbrist.

– Jag tycker det är hemskt att svenska studenter tvingas utomlands för att plugga, det är ju sex år av ens liv där man måste sitta någon annanstans för att man inte har något val, fortsätter Theodore.

Utbildningen är alltför teoretisk och AT-tjänstgöringen, som är arbete under handledning i 1,5 år, är på väg bort, säger Theodore som är orolig att det kan göra det svårt för honom att få jobb i Sverige.

Läkarförbundets ordförande orolig
Marie Wedin är ordförande för Läkarförbundet och hon säger att kvalitén på utbildningen kan lida om antalet platser utökas för mycket. Hon är liksom Theodore orolig för att de som studerar utomlands kan få det svårare att få jobb hemma i Sverige.

– Dels att de kanske betraktas som mindre användbara för att de inte har samma praktiska erfarenhet och dels att de inte har haft möjlighet att göra sig känd på sjukhuset eller i primärvården under sin AT, säger Marie Wedin.

För att det ska bli lika för alla borde AT-tjänstgöringen i Sverige komma senare när man specialiserar sig inom ett område, istället för som det är nu - i slutet av själva utbildningen, säger Marie Wedin.

Men Theodore Brook har inte gett upp hoppet.

– Mina förhoppningar är väl att de inte slopar AT-tjänsten helt, säger han.

 Dimitri Lennartsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista